2021-02-28 394 浏览
今日 因探访朋友,路经土瓜湾,睇见平常有帮衬开既 甜品铺, 估唔到呢到可以有得食,(我本人一直没咩机会踏足土瓜湾,真心唔知有呢间铺头).寻日元宵节食唔到汤圆咁就今晚补返啦。今次就叫左两碗糖水外卖拎走, 分别系莲子红豆沙+芝麻汤圆 3粒,花生糯米麦米粥,  买完满心欢喜拎返屋企慢慢食。到返到去打开碗红豆沙,真心 讲左句粗口 "X你" ,  好地地红豆沙 做咩要加 西米啊.,.....  既然唔同铺头唔同煮法, 咁有西米既红豆沙.都叫红豆沙既.我都照食....食下食下..发觉碗红豆沙.一粒莲子都没比我. 真系要问下人.咁样佢地会唔会违反左商品说明条例. "莲子红豆沙" 没莲子... 但就成碗西米多过红豆...好啦.算啦.店舖既员工手快快 咁啱没舀起比我啦,最后食下加左个三粒芝麻汤圆....真心真心,从未食过粒汤圆 可以系"外软内硬"  , 明显系D 汤圆煮唔滚,食落去入面有D冰咁....大佬啊,你唔够时间煮就同我讲等耐少少(我等个外卖真系唔洗5分钟 系快既) ,我都唔想食粒唔熟既汤圆啰... 食落口粒汤圆系硬既.煮滚左既点会咁? 我自问唔太识煮食,唔知咁样又系唔系正常啦。点讲都好.,西米红

到返到去打开碗红豆沙,真心 讲左句粗口 "X你" ,  好地地红豆沙 做咩要加 西米啊.,.....[平时我食开应该系没加西米,因为本人真系唔多钟意食西米,我唔清楚传统既红豆沙系唔系有加啦,.]  既然唔同铺头唔同煮法, 咁有西米既红豆沙.都叫红豆沙既.我都照食....食下食下..发觉碗红豆沙.一粒莲子都没比我. 真系要问下人.咁样佢地会唔会违反左商品说明条例. "莲子红豆沙" 没莲子... 但就成碗西米多过红豆...好啦.算啦.店舖既员工手快快 咁啱没舀起比我啦,

点讲都好.,西米红豆沙.我系食晒既.莲子我一粒都食唔到 汤圆3粒食左两粒都系外软内硬就唔勉强食第三粒啦。另外一碗唔系我食既麦米粥就正常没咩好特别讲。

经过呢次之后.我谂拣食店都系拣返自已食开个间比较好, 虽然系同名,但始终唔系太啱我个人口味, 如果有其他人想尝试下既,可以上门品尝。
莲子红豆沙+汤圆
莲子红豆沙
2021-02-27
3 分钟 (外卖自取)
$25 (宵夜)
  • 西米红豆沙
  • 加芝麻汤圆