2024-06-27
最近去左中环一间环境充满特色嘅正宗四川火锅系正中环兰桂坊,可以打卡香港地标,仲有包房可以欣赏兰桂坊嘅繁华夜景重庆火锅起源于朝天门。门面装修好有气派,印有迎官按圣嘅牌匾,品牌荣誉的资质牌,并带有重庆元素的装饰有一种进入朝天门,就到重庆城嘅感觉!呢间高端火锅系重庆老字号,传承89年嘅地道火锅,味道正宗。餐厅可以提供包房模式,好适合商务宴请宾客!每间厢房都有音响,一边打边炉一边唱K,仲可以一边欣赏窗外美景,好好FUN❤️ 啲歌仲要好新🍲「非遗三味锅」菌汤、红汤、猪肚鸡汤,菌汤&鸡汤一滚可以先饮碗汤,饮出纯正足料味道用红汤渌鲜鸭血最正,台上嘅面包用嚟吸红油,食落免却油腻感,非常体贴!鲜鸭血比普通鸭血口感更细滑,香味更浓厚鹅肠、牛黄喉、毛肚都系食其新鲜爽脆口感,餐厅推介嘅7上8落真系岩岩好「西班牙黑豚梅肉」瘦肉之间有适当嘅脂肪,令肉质好软滑,配上红汤最惹味,红肉一定要配红汤「雪花肥牛」雪花分布得好靓,非常吸睛❤️呢度嘅圣旨牛好有睇头,presentation 好配合到餐厅嘅格局‼️其实系牛颈脊,牛味够浓手打虾丸、手打墨鱼丸粒粒都好大粒甜品都一定要食,红糖糍粑劲好食,中间嘅流心红糖甜度刚好,外层又脆又软
重庆火锅起源于朝天门。
有一种进入朝天门,就到重庆城嘅感觉!
呢间高端火锅系重庆老字号,传承89年嘅地道火锅,味道正宗。
餐厅可以提供包房模式,好适合商务宴请宾客!
🍲「非遗三味锅」
菌汤、红汤、猪肚鸡汤,
菌汤&鸡汤一滚可以先饮碗汤,
饮出纯正足料味道
用红汤渌鲜鸭血最正,
台上嘅面包用嚟吸红油,食落免却油腻感,非常体贴!
鲜鸭血比普通鸭血口感更细滑,香味更浓厚
鹅肠、牛黄喉、毛肚都系食其新鲜爽脆口感,
餐厅推介嘅7上8落真系岩岩好
「西班牙黑豚梅肉」
瘦肉之间有适当嘅脂肪,令肉质好软滑,
配上红汤最惹味,红肉一定要配红汤
「雪花肥牛」
雪花分布得好靓,非常吸睛❤️
其实系牛颈脊,牛味够浓
手打虾丸、手打墨鱼丸
粒粒都好大粒
甜品都一定要食,红糖糍粑劲好食,
中间嘅流心红糖甜度刚好,外层又脆又软,
咬开有层薄薄嘅拉丝,yummy yummy
🍧芒果雪花冰
呢款高级甜品系免费㗎,嚟食饭打卡就会奉送呢个高级甜品❤️
有原个吕宋芒,好好食
雪花冰入面仲有啲手工芋圆,增加唔同嘅口感!