2024-12-06
湾仔有唔少古色古香嘅建筑物,奇华茶室就位于利东街隔离,其中一栋三级历史建筑物🧱上面。楼下系饼家,楼上系茶室🫖,供应经典港式茶餐厅美食,将骑楼位置都改变成餐厅,完美将建筑物活化!今年茶室推出圣诞套餐,中西式融合,可以喺怀旧味道浓郁嘅骑楼叹个西餐,有种时光倒流⏳嘅错觉,另有一番风味!-——————————————🎅◖缤纷圣诞晚餐◗ $328 p.p.人均$400唔使已经叹到好丰富嘅圣诞套餐,包咗餐汤、前菜、主食、甜品同饮品,出品亦有保证!— ᴀᴘᴘɪᴛɪᴢᴇʀ —(头盘每人二选一)🥖/香煎匈牙利鹅肝多士鹅肝超大片,一口落去入口即溶,上面都放咗啲酸酸甜甜嘅无花果同蕃茄,食完都唔会觉得好腻~🦀/脆炸芝士酿杂菌蟹盖蟹盖炸得超脆,里面酿咗啲芝士捞杂菌,而且仲夹杂丝丝蟹肉,食落超足料!— ꜱᴏᴜᴘ —🦞/法式龙虾汤龙虾汤加咗少少忌廉,质感幼滑浓稠,饮落去超鲜甜!— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —(主菜每人二选一)🐖/山椒烧汁战斧猪扒战斧猪扒连骨大大块,外层煎至焦香,肉质软腍锁住丰富嘅肉汁,点上山椒烧汁一齐食,更惹味!🐟/白味噌香煎比目鱼比目鱼嫩滑鲜甜,好丰富嘅鱼油香,白味噌煎过焦香味更浓,配creamy
-——————————————
🎅◖缤纷圣诞晚餐◗ $328 p.p.
— ᴀᴘᴘɪᴛɪᴢᴇʀ —
(头盘每人二选一)
🥖/香煎匈牙利鹅肝多士
🦀/脆炸芝士酿杂菌蟹盖
— ꜱᴏᴜᴘ —
🦞/法式龙虾汤
龙虾汤加咗少少忌廉,质感幼滑浓稠,饮落去超鲜甜!
— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
(主菜每人二选一)
🐖/山椒烧汁战斧猪扒
🐟/白味噌香煎比目鱼
比目鱼嫩滑鲜甜,好丰富嘅鱼油香,白味噌煎过焦香味更浓,配creamy充满奶香嘅杂菌烩珍珠米,口感一流!
— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —
🍮/自家制港式奶茶意式雪糕
奶茶意式雪糕成嚿金砖咁,质感偏硬,食落有少少沙冰嘅感觉,奶茶味够香滑亦都唔会太甜,伴上无花果同奇华嘅黑白芝麻脆片,呢个甜品作结够晒满足!
— ᴅʀɪɴᴋ —
🍊/蜂蜜水果茶
主要系苹果同橙片,配上蜂蜜水,香甜带果香同轻微酸味,几refreshing
🍎/姜蜜苹果龙井
放咗少许姜片同蜜糖,浸泡住苹果片嘅龙井茶,饮落有苹果香同姜味,特别有冬日嘅感觉☃️
🌟 Encore指数:8.5/10
🎄圣诞套餐晚市供应时段:1/12/2024-