2020-10-25 3534 浏览
中上环除左cafe外仲有好多特色良心店可以拣,之前食过呢间印尼餐厅嘅lunch set觉得几好,假日再访试佢地嘅招牌菜式,餐厅嘅布置好有异国风情,听讲系以峇里岛为主题,座位阔落,而且餐厅创办人真系黎自印尼,够晒正宗。虽然部分店员姐姐系外地人,但啲广东话都好好仲好健谈。🍽薯仔牛肉饼薯饼一客三件,新鲜炸起,外皮非常酥脆,内馅料嘅薯蓉幼滑,配一个少少辣嘅酱汁,但唔点酱都够味。🍽印尼炒饭呢个炒饭好有水准,粒粒布满油光,以秘制辣椒酱、葱头同虾肉炒成,加埋蛋汁一流,沙嗲浓郁有花生香,肉质唔鞋,不过块虾饼就有啲淋。🍽龙虾椰汁喇沙喇沙系米粉同油面掺掺,配鱼片同豆卜,好香椰汁味,但整体较稀同淡,亦唔够辣,龙虾原只裹上粉浆炸,但炸得耐左少少以致肉质较干,呢款麻麻地。🍽酱烧牛舌(小)牛舌好厚肉,完全唔韧,酱汁浓厚,似日式烧汁咁甜甜地,屋企人好钟意。🍽巴东牛肉(大)呢款应该系餐厅嘅招牌菜,牛肉焖到好淋,轻轻一咬就可将肉撕开,个汁好重香料味,辣得过瘾,最啱用黎送饭,推荐!🍹菠萝沙冰用新鲜菠萝打到杰身起泡,食到少少菠萝肉,所以价钱都相对较贵。P.S. 食物好有水准,仲系良心店,可以encore!
🍽薯仔牛肉饼
薯仔牛肉饼
🍽印尼炒饭
印尼炒饭
🍽龙虾椰汁喇沙
龙虾椰汁喇沙
🍽酱烧牛舌(小)
酱烧牛舌
🍽巴东牛肉(大)
巴东牛肉
🍹菠萝沙冰
菠萝沙冰
P.S. 食物好有水准,仲系良心店,可以encore!
午餐
薯仔牛肉饼