2020-12-09 1286 浏览
平时无写食评,但今次真系要特登开个account写出嚟警惕所有人千祈唔好中伏。首先,我哋系through KKDay 用85折book咗4位,事先已付费。安排入座时reception竟然话我哋有2位未比钱,后来要check多次先安排到入座。坐低咗无耐已经上tea set,但迟迟未有人落drinks。 举手叫咗个女侍应过嚟,问有咩嘢饮佢答唔到。后来佢问完返嚟话我哋知,有奶茶咖啡柠茶柠水,问佢仲有咩拣话得呢啲,唔讲以为去咗茶餐厅。后来再问多2个侍应,先知都有”西茶”拣 - Earl Grey或”英早”。然后突然再上多一碟咸点 - 慢烧和牛粒伴日式山葵及豉油粉 + 大厨送嘅肥牛肉卷。 粒牛系冻嘅、韧嘅、两边煎到好干。 条肉卷系送嘅,所以只好讲句多谢。最底层嘅咸点:- 烟三文鱼奶油面包伴鱼子酱及金叶: 三文鱼好干、鱼子酱无味、个包好硬- 鲜焗鲍鱼酥伴松露酱: 睇返个menu先知原来有松露酱。你以为个酥系普通酥皮? 其实佢只系一小块卷起左嘅脆腐皮- 红酒冻鹅肝配自家制窝夫 : 乜原来有红酒,我净系见到上面有粒红莓... 鹅肝正常,窝夫好似摆咗好耐,腍嘅英式松饼 配 自家制英式奶油及果酱- 个sc

最底层嘅咸点:

英式松饼 配 自家制英式奶油及果酱
- 个scone recipe错晒,一啲都唔松,根本就唔系scone嚟,只系一个好实嘅提子包
- 个clotted cream出水
- 液体状嘅红莓酱,个味道唔识形容... 我宁愿你比超市买到𠮶啲果酱我
- 个jam嘅器皿系似装茄汁多过果jam

最上层甜点:
- 桂花鲜奶冻: 层桂花应该有1mm厚... 朋友话应该系佢食过落得最多鱼胶粉嘅奶冻
- 抹茶岩石泡芙: 个puff系烟韧嘅,要拉扯先咬得开。个抹茶面有啲苦
- 特浓布朗尼杏仁棒棒糖: 正常
- 花缀香草白朱古力蛋糕: 我哋以为中间系好硬嘅cream,所以放弃咗。原来系白朱古力,贫穷真系限制咗我哋嘅想像...
- 自家制奶油霜红茶蛋糕: 完全唔敢食个cream。朋友形容个蛋糕系干咗嘅雪芳蛋糕
- 鲜牛奶朱古力慕斯: 有无食过明治朱古力橡皮糖? 就系类似咁嘅texture同味道
- Macaron: 搣开咗中间𠮶层好似溶咗嘅果汁糖,最后唔敢试...

总结: d甜品全部都似大陆超市质素。最好味系壶茶,Tea WG有保证。