2021-03-14
铜锣湾535嘅地库有好多餐厅,我几乎全部食匀哂,呢日就食埋新开嘅「段纯贞牛肉面」,嚟个大满贯。由于买咗飞夜晚睇戏🎬,所以就早啲食晚饭,估唔到嘅系同我哋五点钟一样咁早食Dinner嘅人都有唔少,哈哈。过江龙店令我有所期望,但同时亦怕失望,因为真系中过唔少次伏🙈。香港有唔少台湾食店,不过有卖牛肉面嘅就唔算多,所以我更一直都揾唔到间好食嘅...,直至今日终于有开心大发现。未食之前我喺度谂,即使呢餐唔好食,但我都唔会好嬲,因为佢定价唔算贵😃。每人一碗面同饮品,再加份小食一齐分享,人均消费都系百头左右,喺铜锣湾地段算系咁啦。原味牛肉面($84),🐮牛肉面系招牌菜,每枱客人都必定会点。不过呢度唔止得一款,汤底同𩠌料均有多个选项,故演化成十二个唔同嘅组合。我哋就拣咗最原汁原味嘅原味牛肉面,咁先至试到最正宗味道。以新鲜牛油同多种食材及中药熬煮出嘅牛骨汤底好饮㖞🤤,我成碗饮哂!汤头唔会死咸同重味精,而且仲一啲都唔油,爽,食得出系经过用心调配。牛肉呈条状,好大件,大约有四件,肉质有弹性,食落好有满足感。另外,仲搭配咗两条小棠菜添。汤面嘅面条配咗手工面🍜,店员介绍呢款即系有啲似刀削面,厚薄不一系佢嘅特色。佢
汤面嘅面条配咗手工面🍜,店员介绍呢款即系有啲似刀削面,厚薄不一系佢嘅特色。佢比我想像中更粗身,粗到好似凉皮咁,口感一流又够滑。面条唔多,但一啖系啜唔哂一条㗎,好玩又好食,而且亦好饱肚。
拌面嘅面条就配咗细面,呢款嘅造型同面质都同手工面大不同,佢嘅密度高好多,挂汁就最适合不过🈴️。但唔知系咪放耐咗嘅关系(因为我哋先食汤面),细面有少少糊,但未到烂,捞返汁就OK,整体无影响。
面食配有腌菜小食,份量唔多,但啱啱好。味道亦好到位,咸酸度拿捏得恰到好处,好开胃😛。
饮品方面,我哋要咗冻香芋珍珠奶茶($28)同爱玉蜂蜜西柠特饮($30),两杯味道其实都唔错😗,但比起食物水准就无咁出众。前者好香芋头味,珍珠系用上细粒𠮶种,有嚼劲。后者我略嫌偏甜,而且比我感觉有啲似茶记嘅冻柠蜜🍋。
总括嚟讲,段纯贞代表住独特嘅台湾好滋味🇹🇼,佢嘅出品好食得来仲要富有自家风味。碗底写住「独门二十三香 以香传乡」,餐厅真系切实做到了。食物以外嘅部份亦令人满意,包括环境舒适、店员服务态度友善以及定价合理,推介🌟!