2017-06-12 158 浏览
今日因为工作缘故,系黄大仙附近出没,一直以为黄大仙净系得拜神,但原来有间日本野都几好食,就系呢间和气。可能因为系平日,我同朋友两人一张枱都唔洗等就入得。店入面既环境冇乜特别,正常一间日本野既装潢。睇完MENU,好似样样都好食,我地就主打每样叫小小,所以净系叫左一个主食,其他都系小食。「可以一战」电击鸡翼、炸薯条鸡翼系一支骨,所以食果阵好方便,成旧放入口就搞掂。睇个样我预计个味应该系小小甜酸汁既味道,但原来系有啲韩风甜辣既味道,仲有,佢系冻既!完全系比佢外表欺骗左。鸡肉可能雪冻左既关系,有小小硬,不过胜在一支骨,方便左人咬。酱汁既辣味系当你吞果阵先会感觉到,好果十分满分,佢个辣都有六七分,嗜辣者可以一战。炸薯条个味道比较普通,系完全M记著条既口感,但,佢面头竟然洒左调味粉,系M记既蜜糖芥末味,所以味道冇咩悬念。「屡见皆鲜」刺身盛C虾超级大只,好新鲜,食落冇雪味,中间啲虾肉亦都冇雪到变冰,呢点唔系间间日本料理店做得到的。帆立贝溢满柠檬味,我估佢上枱前应该有喷小小柠檬汁系面,唔只系放系佢格离咁简单,所以咬果阵柠檬味做到提鲜既作用,当柠檬味散左后,系会食到帆立贝本身既鲜甜味。最后系三文鱼,有三

「可以一战」

电撃鸡翼加炸薯条

电击鸡翼、炸薯条

「屡见皆鲜」

刺身盛C
虾超级大只,好新鲜,食落冇雪味,中间啲虾肉亦都冇雪到变冰,呢点唔系间间日本料理店做得到的。帆立贝溢满柠檬味,我估佢上枱前应该有喷小小柠檬汁系面,唔只系放系佢格离咁简单,所以咬果阵柠檬味做到提鲜既作用,当柠檬味散左后,系会食到帆立贝本身既鲜甜味。最后系三文鱼,有三件,但我地得两个人,最后系靠包剪揼黎分,幸福女神既帮助下,系由我得到既。佢每件三文鱼都切得好厚,每一件都可以分两啖黎咬,口感丰富饱满,好味!

「美中不足」

火焰左口鱼边牛油果沙律

火燄左口鱼边牛油果沙律
左口鱼边数量罕有,所以我地食果阵有好好珍惜。佢油脂分布得好平均,每一啖都有左口鱼油味,好鲜味。但配茶都略嫌稍逊,牛油果唔算上盛,咬落去有啲硬,就算独立食个味道都唔讨好,可能系个时节问题,呢度扣左小小分。沙律菜整体来说都系爽口既,但偶有一两啖菜叶有啲苦,不过呢点厨师其实都好难避免,呢层都值得体谅。

「外脆内软」

火炙鹅肝3点
因为我系唔钟意食鹅肝既,但系友人挚爱,所以好多都系佢包办。我净系食左件鳗鱼寿司,鳗鱼烧得刚好,外层系脆身,但又唔会食到烧焦既味,面头既鳗鱼汁似系有调过味,唔似系批发果啲公式化鳗鱼汁味。要注意既系,鳗鱼有小小骨,所以食果阵要嚼耐小小,避免啲碎骨卡系喉咙。

「意料之外」

鳗鱼牛油果班戟
班戟皮系平时食班戟甜品既味道,冇悬念,但估唔到餐厅会谂到用黎包寿司。个皮系微热但唔烫咀,应该系新鲜即叫即整。面头既蟹子令到碟班戟升左几级,一黎颜色配搭得非常恰当,二黎系数量一啲都唔吝惜,见到有吐口水既冲动。可能牛油果同沙律一样,都系有啲硬。鳗鱼就冇鹅肝寿司果件咁大件,但味道大同小异,都系有小小碎骨。

「蚝嚎毫豪」

烧日本广岛蚝
食得日本料理就一定要叫烧物,我地就叫左两只烧日本广岛蚝一人一只,广岛县位于日本中部,作为日本首屈一指的蚝产地而闻名,而呢两只广岛蚝蚝熟度岩岩好,食得出系广岛蚝,配上柠檬、蒜蓉同芝士,配料更突出左蚝既鲜同甜味,焗芝士系面真系冇得输。

「恰到好处」

宇治抹茶芭菲
最后就系甜品,呢个抹茶芭菲真系不得了,绿茶味好出,好浓,唔系落色素果只绿咁。食落系好有乳酪雪糕既感觉,因为佢唔系好硬,唔够挺身,食落好软身,用条脷顶一顶就溶,抹茶香散布系口腔,系几正既。配料都唔马虎,白玉、麻糬、百力滋、红豆蓉,全部都有,好丰富。要特别提当中既麻糬,因为真系好软熟,虽然系批发货,但呢款唔系周街都有,白色细细粒果只,呢款粉红粉蓝色既好有咬口,配埋芭菲食好正!

系服务上,店员都算周到,见个场唔爆,就比左张四人枱我地两个食,抵我地叫咁多野食,哈哈!另外就系店员算几亲切,特别系黑衫既店员,(我估系店长),举亲手佢见到既话都会即刻应,又够笑容,下次可再去!
韩式泡菜豚肉锅
电撃鸡翼加炸薯条