2016-06-14 2020 浏览
一年一度母亲节饭, 去了这间酒楼, 好多时也会来这里的, 因份量大, 又抵食, 坐位唔算迫, 今年我们拣左正日, 都唔算好多人, 枱与枱之间还有好多空位的, 好舒服呀.乳猪全体, 只猪感觉有点黑, 㶶左呀, 不过味道都系好味的, 唔会好肥, 份量都足呀, 个皮都算脆皮的, 好味呀.蟹肉竹苼海皇大生翅, 这个翅都好大窝, 好足料呀. 好多蟹肉, 味道唔会过咸, 啱啱好的, 竹苼吸晒翅的味道, 好好味.上汤焗波士顿龙虾伊面底, 好吸引呀, 大大碟, 卖相已好讨好, 试下味道先, 龙虾肉都算多, 都新鲜爽口鲜甜的, 唔会腥, 唔会唔新鲜的感觉. 伊面吸晒D龙虾汁, 好好味, 又弹又爽口. 呢碟龙虾够晒份量海港酱烧鸡, 只鸡烧到好靓, 颜色系啱啱好的, 个皮都好脆口, 又香口, 啖啖肉, 鸡肉都唔会鞋的, 又唔算好肥. 法国鹅肝花姿丸, 这个花枝丸热辣辣, 用张纸装住, 好细心的, 卖相好靓, 入面原来系有鹅肝的, 立刻感觉好富贵呀, 不过鹅肝份量好少的, 一小粒, 食唔到甚么味道的. 花枝丸好味, 我觉得唔加鹅肝, 成粒都系花枝丸仲好食.翡翠炒双蚌, 西兰花好青绿, 唔会好硬的, 好好味,

翡翠炒双蚌, 西兰花好青绿, 唔会好硬的, 好好味, 双蚌就系象拔蚌及珊瑚蚌, 好爽口, 鲜甜, 我钟意食呢两样呀, 好味.
清蒸沙巴龙趸斑, 这条斑都算大条, 用红椒, 好多葱一齐蒸, 啱啱好, 好滑, 唔腥的, 好多肉, 好好味, 加埋D蒸鱼豉油一齐食, 正呀.
敬母大蟠桃, 十二个好大个, 热辣辣的, 可惜系冇蛋黄, 如果唔系仲好味, 莲蓉好滑身, 好软的寿包. 好好味的.
茄香漏油麦菜, 蕃茄汤底, 好多蕃茄, 好多菜, 好多鱼腐, 仲有雪耳, 好好味的, 好鲜甜, 吸晒D汤汁. 这个健康菜式呀.
2016-05-08
庆祝纪念