2021-03-30 6369 浏览
留家厨房系一间以传统天然粤菜打出名堂既中菜厅,仲系2011年荣获米芝莲1星殊荣,bookmark左好耐,终于有机会试留家叉烧选用猪既稀有部位「梅头嘴」,唔用松肉粉&人造色素,以廖孖记酱料腌制,即叫即烧,烧至㶶边,叉烧好腍带少少肥,蜜汁一d都唔吝啬,好好味留家烟熏鸡以卤汁浸熟后以干玫瑰花蕾,片糖、甘庶烟熏而成,只鸡真系好滑,淡淡既烟熏味芬香扑鼻,好出色太史戈渣以上汤同鸡蛋制成,系北京既街头小食,食落系有d似玉子,但质地系更加软滑,几得意凤凰焗鱼肠面头放左d油炸鬼,鱼肠份量都唔少,真材实料,平时真系好少机会食到呢道菜,可惜原来我不太喜欢鱼肠既腥味虾子柚皮柚皮制作工序繁多,需要花好多时间既一道传统粤菜,柚皮一d苦涩味都无,个茨汁用上金华火腿鸡汤熬制而成,再撒上虾籽,浓郁好味怀旧芝麻卷唔太削亦都唔太爽,烟韧度岩岩好,甜度适中,芝麻味可以再香d就更好了蛋白杏仁茶杏仁味唔算好香,甜度则岩岩好芒果雪葩用上当造印度芒果新鲜制成,真系好似食紧啖啖芒果肉咁,清甜好食每一道菜都系心机菜,而且食完一d都唔会觉得口渴,价钱都合理抵食,CP值高既一间粤菜餐厅

太史戈渣
太史戈渣

凤凰焗鱼肠
凤凰焗鱼肠

怀旧芝麻卷
怀旧芝麻卷

蛋白杏仁茶
杏仁味唔算好香,甜度则岩岩好
蛋白杏仁茶

芒果雪葩