2022-07-31
(文中有订座tips)每月一号总系身边朋友传来阵阵悲愤:又book唔到边间边间餐厅啦( •̥-•̥ )!寿喜烧界都有一间传闻中最难book嘅餐店,令人期待有朝一日可以探店。今次首访感觉不俗,有机会可以二访!❝Sukiyaki Set - Lunch❞ ($580)基本上预约午饭时段黎用餐就会系享用依个set,整个set包含前菜﹑茶碗蒸﹑野菜﹑肉类四片(可自选牛肉或猪肉)﹑米饭﹑甜品及饮品。全程由师傅一对一组食客处理食材。到访当日前菜﹑茶碗蒸都不太合口味(系樱花虾茶碗蒸,啱口味的话应该会很喜欢)。到野菜开始就有惊喜,例如洋葱由外层到内层享用,甜度渐高﹑质感软熟又带些少爽口。面筋口感独特,类近于无咁烟韧嘅麻糬。到重头戏牛肉!有四片不同部位嘅牛肉可以品尝,肉质鲜嫩﹑脂肪比例偏低,唔算好多油花,配合蛋液更滑溜滋味~店家采用嘅寿喜烧汁甜度偏高而味浓,砂糖会粒粒依附系牛肉片之上,系我个人最喜爱嘅特色。后续嘅滑蛋牛肉饭系听落平凡不过嘅餐点,反而系食材同处理手法上乘嘅体现,口味浓郁,米饭粒粒分明,饱一饱都要食~整体黎讲,依个价钱非常抵食兼值得一试!餐点﹑服务质素都对得住价钱,即使只系为预约困难店嘅神秘感而
❝Sukiyaki Set - Lunch❞ ($580)
整体黎讲,依个价钱非常抵食兼值得一试!餐点﹑服务质素都对得住价钱,即使只系为预约困难店嘅神秘感而到访,相信都唔会失望而回。
𓂃𓈒 𓂂𓏸 Sukiyaki Mori 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @sukiyaki_mori
中环荷李活道66号地库
港铁上环站A2出口,步行约7分钟抵达
每日12:00 - 15:00/18:00 - 23:00营业
❋ 餐店每月一号12:00nn起接受下一个月的订座,多数人会尝试致电28336032/28336102订座,不过多数人都打唔通(呜)。所以我当日选择咗直接到店预约,而约1:00pm到店后发现booking纸几乎全空(我系book月头周末)!所以非常建议大家想预约的话可以拣一号去附近食饭,然后顺便亲身去book位~
𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
推荐程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
适合场景 | 二人﹑四人或以下聚餐
更多同区美食 ☞ #17中环
更多同类美食 ☞ #17日本菜
♥️ 追 踪 @17feelgood 发 掘 更 多 高 质 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️