2019-05-29 28 浏览
话说女儿好喜欢日本菜,但老婆又唔想常常出街食,所以答应女儿,每月会去吃一餐日本菜。趁住今日我连放几日假,我地就去咗大角咀食千之味,听朋友讲深水埗有分店,大角咀分店系新开嘅!大人一来到,梗系要叫返个刺身食下啦!叫咗三文鱼军刺身,5件,每块鱼腩都好厚肉,好正!每次都一定必叫比对仔女,蟹柳寿司同玉子寿司,简简单单,味道ok!仲有粟米军舰,小朋友至爱,呢到嘅粟米军舰仲加咗沙律酱。我就叫咗至爱嘅鳗鱼,特长鳗鱼寿司,好味道!而鹅肝寿司,唔系好多地方有,我地每次见到都会叫两块来食。火焰芝士熟虾寿司,就系老婆至爱,叫来比佢食,熟虾好香,配埋芝士,又几夹㖞!日本菜好多时都会有串烧,我地就叫咗「香蒜一口牛」来试,粒粒牛都好「林」。我老婆成日话我系食肉怪,无肉不欢,所以今次都试咗「御品 · 半熟牛扒」,味道ok。日本菜必食天妇罗,所以叫咗软壳蟹天妇罗,好香口。主菜就叫咗芝士鸡扒冷乌冬,乌冬配胡麻酱,唔够酱仲可以添㗎!我地食咩都惯咗要饮嘢,所以我叫咗波子汽水,老婆就叫咗 Cream Soda!最意想不到,都系我对仔女最开心嘅!就系竟然有甜品送,有雪米糍 & 蒟蒻食。

三文鱼腩刺身

蟹柳寿司  ·  玉子寿司

粟米军舰  ·  特长鳗鱼寿司  ·  鹅肝寿司  ·   火焰芝士熟虾寿司

香蒜一口牛串烧

半熟牛扒

软壳蟹天妇罗

日本菜必食天妇罗,所以叫咗软壳蟹天妇罗,好香口。

芝士鸡扒冷乌冬
主菜就叫咗芝士鸡扒冷乌冬,乌冬配胡麻酱,唔够酱仲可以添㗎!

波子汽水  ·  Cream  Soda

甜品:雪米糍