2019-04-19
我由系葵涌做野都大大话话有22年了,在石荫叫打滚了22年,所以呢间系仲做得越来越大,仲企得住脚真系有一定的实力。我见证住佢由1间蚊舖,邝大到后面开多间舖。主力煮面架有2个人。1个是煮面煮得最耐架胡须佬应该系老板,1个比较年青的高大男仕煮系门口系大街个间店煮。昨天跟同仕食午餐,因为每次都食唔晒d米线,所以3个女仔都叫了小面,佢架米线份量比较多。上星期食过d米线都很弹牙的,不知道是否转了牌子米线,今星期d米线比较淋。我坐后行个间舖,可以望入厨房望住佢煮面。见佢真系一个个小窝咁煮d米线,所以都几幸苦下。佢系家庭式作业,所以都几唔错!要支持小店,多一分忍耐。唔系就全部都系连所店架拉。鸡丝最花功夫,我叫𩠌一定会叫d自己都小整,同埋要花功夫架𩠌菜,先值得。真系唔会好似同仕咁叫腐皮,丸,木耳,豆卜咁呢d行野。识食紧系食腩肉,鸡丝,猪大肠,蚊冬菇,猪软骨,呢d架功夫𩠌拉。鸡丝:份量多,全手撕的,一定唔会系机碎得来1丝丝感,鸡丝吸晒d汤汁,劲好味,建议如果唔太食得辣,就叫腩肉后唔要辣,因腩肉本身就辣,就算唔要辣都几辣下。猪大肠:都洗得几干净,只系切得太薄。蚊冬菇:好大只入味同淋,正。猪软骨:都几好味,份
我见证住佢由1间蚊舖,邝大到后面开多间舖。
真系唔会好似同仕咁叫腐皮,丸,木耳,豆卜咁呢d行野。
猪大肠:都洗得几干净,只系切得太薄。
蚊冬菇:好大只入味同淋,正。
猪软骨:都几好味,份量都算可以。
腩肉:不似三哥的白灼冇咩味道,超辣同劲入味,唔鞋软淋,正。
佢间舖有小小辣,小辣,中辣,大家唔好睇小佢架小辣,佢小辣都几辣,如果第一次食,先叫腩肉走辣。佢本身碗面d肉碎都几辣下,走辣都有小小辣架。