2016-08-12
有个朋友成日都叫我陪佢食炑八嘅下午茶,今日终于有机会聚一聚,食下野啦👏🏿我之前都有食过呢间系湾仔嘅分店,觉得下午茶好多选择,都几高质☺️估唔到隔个几月再嚟就已经换咗餐牌,又多咗好多选择,搞到我地选择困难症又发作😂之前食过鸡排蛋包饭,好好食😍但今次又想试下其他野,经过一轮内心挣扎之后,我地拣咗炭烧猪肉紫菜包饭同埋芝士年糕拉面!每个餐都会送一串小食,上次系韩式鱼糕,而今次就系火灸蜜糖年糕🙆🏿呢个组合真系第一次,我觉得唔系好夹,可能食唔惯啦。火灸之后无咩蜜糖味,反而感觉有啲油。而年糕就硬,唔够烟韧,同埋无咩味~不过好在有配菜搭救下,泡菜同海带都唔错👍🏿主角出场啦!首先系炭烧猪肉紫菜包饭~紫菜包饭切成10件,份量唔多,平时细食嘅我都可以一个人食得晒!未食都可以闻到好香嘅麻油味,睇落几足料,基本嘅都有齐。炭烧猪肉无咩特别,同普通烤肉无咩分别,味道亦都一般,唯靠点韩式辣酱~不过整体味道都可以,可以做得更好💪🏿另外,朋友叫咗芝士年糕拉面🍜芝士洒系面,但应该因为啲面唔够热,所以熔唔到,仲系一粒粒咁,如果改用酱应该会更好☺️味道一般,唔系好食得出韩国嘅味道,有点似公仔面,系酱汁个方面可以再加强!年糕烟韧,够
估唔到隔个几月再嚟就已经换咗餐牌,又多咗好多选择,搞到我地选择困难症又发作😂 之前食过鸡排蛋包饭,好好食😍
每个餐都会送一串小食,上次系韩式鱼糕,而今次就系火灸蜜糖年糕🙆🏿 呢个组合真系第一次,我觉得唔系好夹,可能食唔惯啦。
火灸之后无咩蜜糖味,反而感觉有啲油。
而年糕就硬,唔够烟韧,同埋无咩味~
不过好在有配菜搭救下,泡菜同海带都唔错👍🏿 主角出场啦!首先系炭烧猪肉紫菜包饭~ 紫菜包饭切成10件,份量唔多,平时细食嘅我都可以一个人食得晒!
未食都可以闻到好香嘅麻油味,睇落几足料,基本嘅都有齐。
不过整体味道都可以,可以做得更好💪🏿
另外,朋友叫咗芝士年糕拉面🍜 芝士洒系面,但应该因为啲面唔够热,所以熔唔到,仲系一粒粒咁,如果改用酱应该会更好☺️
年糕烟韧,够入味,鱼糕都好香😋
饮品方面,大大杯,味道唔化学,睇得又饮得😎 总括咁多次下午茶经验都系觉得鸡排蛋包饭最好食,份量够,好抵食,有兴趣可以试下😍