2021-11-24
作为新入坑既元朗人,位于元朗既辣妈酸菜鱼面系我十分推介既食店,呢间餐厅无论乜嘢时候都大排长龙。餐厅主打酸菜鱼面,但我更爱佢既养生鸡面!养生面($52)材料有:云耳,杞子,虫草花,淮山,红枣,同埋鸡件。汤底我觉得比想像中浓味,而且鲜甜唔重味精,我饮晒成碗汤。面质爽滑,挂到汤到上去,一碗面有6大旧鸡,食得好爽好满足。不过虫草花如果可以多啲就好la~朋友唔钟意食面所以嗌咗饭,但由于当日系星期日人非常多,个饭等咗差唔多九个字先上菜。酸菜肥肠饭 ($52)酸菜炒得好香,肥肠好弹牙,唔好太咸,嗌左小辣唔会话太过辣 (比起泡椒黎讲🥴),𩠌菜份量都够多,但白饭多返dd就更好。泡椒田鸡饭($55)友人系田鸡控,见到餐牌上有田鸡即刻二话不说落单。田鸡有腌过,十分滑嫩,配料有莴笋同芹菜,炒得香口,但略嫌油左小小。同埋泡椒分量真系太多😂好好好辣呀!最后不得不讲佢嘅凉拌芥辣鱼皮系超级好食!鱼皮劲爽脆,酱汁调醒得非常好,十分惹味,令人不禁一口接一口。
养生面($52)
酸菜肥肠饭 ($52)
泡椒田鸡饭($55)
最后不得不讲佢嘅凉拌芥辣鱼皮