2021-11-14
今日趁我和朋友有空闲的时候咁岩经过去咗太古城第一间餐厅因为见到佢嘅装潢好特别,而且又系食韩国美食嘅餐厅,觉得好新鲜同吸引,好想尝试一下,于是就入咗去啦未入到去之前就发觉佢嘅装潢充满日系风格,但原来佢系一间韩国式嘅餐厅,入到去𠮶阵原来发觉佢系自助形式嘅服务去运作嘅之后我哋去柜台嗌左一个泡菜炖五花肉蛋包饭,个蛋包饭好甜啲饭好软林林,同埋啲泡菜好辣好夜魅啲唔花肉好淋可能咬口。我同朋友另外嗌左一个烧酱油黑毛猪配生菜,每一个黑毛猪嘅厚度系啱啱好,脂肪同埋肉嘅比例系亦都系恰到好处嘅,咁就将啲黑毛猪就摆喺个生菜度,生菜会可以令到个黑毛猪冇咁油腻,另外都仲可以落啲豆瓣酱去调味。之后我同朋友就嗌咗个炸鸡牛角包窝夫。炸鸡落咗啲蜜糖粉,牛角包咬落去𠮶阵好油一层嘅酥皮,好松脆,个感觉就好似喺圣诞节食甜品嘅感觉一样,口感非常特别。最后我同朋友嗌左两杯冻饮,一杯系溶化朱古力,另外一杯系士多啤梨红桑子梳打。朱古力嘅感觉有啲甜,但又有少少泡沫嘅感觉,入口即溶。梳打入面有青柠,有粒红桑子,令人惊喜嘅佢亦都有士多啤梨嘅香味夹落去𠮶个梳打水会有特别嘅味道。