2016-02-01 195 浏览
蒸氣鍋呢一年十分興旺 開到成行成市, 我都試過唔少 今次就試下呢間朋友推介既喜鍋 位語tst天文台道都feel到係走高檔路線。一開lift就係 食店門口出面 知客十分有禮 側邊有個好大既水缸 放置住各式各樣既海鮮, 裝修 係十分華麗既酒樓形式, 可以選卡位 圓枱, 若多人可以有房坐, 除左知客 所有職員都十分有禮 值得讚賞。 每張枱正中間都有一個蒸氣既爐 圓錐型蓋 同其它同類食店一樣睇過menu後 明白食店 以刺身 同蒸氣食物為主, menu内除左活魚刺身外, 其它所有食物 都係放入蒸氣鍋入面食。 每一張枱側邊都有機仔可放生既食物, 因為每樣食物煮既時間都唔同 所以staff. 會喺側邊處理, 一樣樣黎, 蒸氣爐有得較埋時間。 而且有d豆小食食下 幾爽口開胃, 醬料有xo醬, 是油同辣椒等我地首先點左野食先 再點 青島飲 , 慢慢等食物黎到。 部長建議 叫左個粥先 因為可以將粥放入蒸爐既下層煮住先 等上面既食物既精華落哂去下面 最尾再食個粥 , 我地聽話 點左個藍瓜粥先, staff將 南瓜 排骨 同生米放喺最下層 爐下層好得意 會噴水 慢慢煲住d粥先, 上面嗰層既野食又剛好黎到。我地
我地首先食左日本大元貝 , 元貝有手掌甘大 好大粒 切開左少少 令蒸得十分平均, 連嗰舊好痴殼既肉都切開放番喺殼上面 十分體貼, 扇貝好新鮮 不用點醬 只係連埋粉絲 蒜蓉食就好好味
清蒸象拔蚌仔, 一條大切片就食得多, 象仔就第一次食, 好爽口彈牙 即切即蒸即食, 充滿住鮮味 蒜蓉十分香!
南非龍蝦 14 兩 清蒸 又係即劏即蒸 , 蒜蓉 蝦味濃郁 又夠爽口 蒸時間剛剛好 冇得頂
美國大石蠔, 無論蠔殼同 蠔肉都勁大 係咸海水味高既種類 鮮甜多汁啖啖肉 用少少薑葱僻味 . 配搭得好
紐西蘭蟶子皇 好大隻 而且細心地切開 左幾舊 連埋蒜蓉粉絲蒸 正
食完海鮮 開始就食下其它肉菜
清蒸三寶丸, 豬肉丸 豬肉味濃 加上惠州梅菜 一齊手打 勁香梅菜味, 蝦丸 爽口 夠蝦味, 墨魚丸超彈牙, 而且全部都食得出好有心機手打 又大大粒, 推介
五谷豐登
粟米 薯仔 蕃薯 粟子 芋頭仔, 全部新鮮 又清甜 尤其係蕃薯 可以要黎暖身 , 芋頭仔十分爽口 正!
順德污糟雞, 估唔到有得食呢款中菜, 雞肉好甜 因為落左連子 木耳 紀子 等等 雞肉有咬口 雞皮好彈牙 又不會太油!
蒜蓉蒸窩筍片, 窩筍新鮮 而且切成細粒形狀 方便食而同更有口感
基本上 由於食材勁新鮮 而蒸氣爐係想將食物原本既鮮味 整出黎 所以食物不用點醬已經好味 係食佢既鮮味!

最尾喺下層不埋勁正題排骨南瓜粥上黎,。粥吸哂上層食物既精華 南瓜溶哂落粥 超香 食完十分滿足
食店食物質素高 加埋蒸氣爐 基本上冇得輸 物有所值,
個人提議 叫4 至6 人一齊食可以share 多d 野食同抵食d . 但食物雖貴 但貴得合理。 希望下次可以食到menu上都好吸引 既籠仔蒸飯同 其它大型海鮮 例如大龍蝦!
2016-01-27