2018-05-25 1125 浏览
是日去铜锣湾公干,做完野望下表,已经到左7点钟食饭时间,肚饿丁咕咕声,就系食铜锣湾医埋肚先走但铜锣湾人多车,想揾位都难人。咁岩见到呢间系一楼嘅茶餐厅,上到去发现位置大,同埋价钱真心平民价。当对面街一碗馄饨面可以卖成四十,呢度四十左右可以食埋饭了。一场黎到,当然要叫招牌菜!所以叫左呢度号称招牌嘅皇袍叉烧饭。究竟一个叉烧饭可以点样成为招牌呢?皇袍系指蛋包饭。蛋色鲜艳,切开黎睇,见到啲蛋好厚肉,仲有滑蛋效果,蛋浆慢慢流出,食落质感仲好滑。至于叉烧呢?以国际知名法式高尚食府,大家乐,嘅术语,呢到叉烧厚度绝对称得上系比厚切更厚切(足够加钱收多你几蚊架)。入面肥瘦均匀,七瘦三肥,入口有口肉汁,烧得香口有味,又煮得相当唔错㖞。试下新鲜事物一向系我做人嘅宗旨,所以叫左呢个原粒柑桔。拮下粒柑桔先,E,一睇,原来系咸柑桔!!!真系有种家的感觉,好耐都无再饮过咸柑桔了,只有小时候,系我生病咳,我婆婆先会为我冲上一杯爱心咸柑桔,估唔到廿多年后,可以再次尝回。 另外,餐牌上仲有滚水碌鸡蛋既传统饮品,真系有种回到过去既感觉。

但铜锣湾人多车,想揾位都难人。咁岩见到呢间系一楼嘅茶餐厅,

试下新鲜事物一向系我做人嘅宗旨,所以叫左呢个原粒柑桔。