2004-07-05
睇到Hot Gossip 呢排有人讲开呢度,今日就一条友走去食个Lunch.其实我经常经过附近,但一次都冇入过去,因为这里的门口实在几"up dub",又经常贴住18蚊一个饭,以前我真系以为佢系由香港人搞,类似屋快餐店咁,同埋周围外貌比他好的食店实在多的是。叫个串烧饭,包括鸡翼两只,鳗鱼两件,金菇牛柳卷,仲有个面豉汤,18蚊真系冇乜要求了,d 饭就硬d。发现到老板有个习惯,就系当佢上d饭时,佢会将预备定的找钱数目放低埋,例如我系18蚊,佢就谂住我一定会比20蚊,所以佢先将两蚊放低。如果当时少人梗系冇问题,如果多人,分分钟放低钱行左去唔记得都唔出奇。我后面有三个女士,叫了共$54蚊的食,佢放低左$6蚊后,就走左去招呼第二客,搞到3 个女士都唔知点好!老板,我真系担心你一日会送几多钱比人呀,省埋省埋够你交电费啦!见老板好似好可怜咁,一脚踢,又唔系好识讲广东话,大家如果有行开呢个头,试下食物就当帮下手law,反正咁平,香港好客之道ma!话时话,我今日见唔到佢张电费最后通知单,希望佢已经搞掂啦!
话时话,我今日见唔到佢张电费最后通知单,希望佢已经搞掂啦!