上年去大阪, 落机放低行李后, 第一时间冲去心斋桥食海量赞嘅烧海鲜~客人绝大部份系香港人, 味道鲜度其实一般般 (有只螺仲系黑水极臭), 但日本地道风味气氛真系唔错嘅~特别怀念个烧蟹盖~见 fd 子打卡, 发现原来近近地九龙区就有我想食嘅烧蟹盖, 所以 就订位喇~见到个炉, 出游感觉 立时番晒黎~装潢好地道渔民风呢~早食晚饭, 龙友就系开心, 可以慢慢睇真 d 影靓 d~(因为个人影相习惯钟意影 wide d 丰富 d, 但人多时唔系咁好意思嘅总系~)落单后, 我影下相, 佢就试下呢 3格酱料~(我唔点酱, 所以无加入... XD)我地今次系散点嘅, 因为 set 有刺身而佢又唔想食太多海鲜, 所以我地 (谂咗一大轮) 就集中叫我想食嘅黎烧喇~黎喇 黎喇~我地点嘅海鲜宝宝上枱喇~用个 "竹lay" 黎放 夹 feel 得黎又实际~比起日本用唔同碟分开上, 我呢个钟意一张过放上 ig ark like 嘅港女 都系钟意呢 d 合体照多得多~佢特别挂住嘅 蟹味噌甲罗烧 ($68 只)色彩彩的, 望到心情靓靓~响日本本身无跟饭 / 饼的, 我地又唔醒水无另叫, 所以味稍浓; 而今次呢个有配
特别怀念个烧蟹盖~

见到个炉, 出游感觉 立时番晒黎~

装潢好地道渔民风呢~
早食晚饭, 龙友就系开心, 可以慢慢睇真 d 影靓 d~

落单后, 我影下相, 佢就试下呢 3格酱料~
(我唔点酱, 所以无加入... XD)

我地今次系散点嘅,

黎喇 黎喇~
我地点嘅海鲜宝宝上枱喇~
用个 "竹lay" 黎放 夹 feel 得黎又实际~

佢特别挂住嘅 蟹味噌甲罗烧 ($68 只)
色彩彩的, 望到心情靓靓~
响日本本身无跟饭 / 饼的, 我地又唔醒水无另叫, 所以味稍浓; 而今次呢个有配东东食, 我地都好期待~

nice nice 甜妹同事 熟手地帮我地烧海鲜~
钟意呢度嘅同事们感觉亲切, 唔会好似日本哥次咁嫌我地叫得少~
(因为佢其实对海鲜麻麻, 只系陪钟意食嘅我食 d, 唔想浪费麻 所以叫唔到太多~)

HeHe~ 食得喇 食得喇!!!
兵库悬直送播磨牡蛎 ($45/ 只), 够新鲜 香香蚝味, 流口水喇我~
我好钟意食熟蚝啊!!!

嗯嗯, 熟得 arm arm 好, 零腥味 膏部份 同 肉部份 口感分明 满满海鲜鲜甜~
连怕蚝嘅佢都赞呢~

活白蚬 ($48/ 6只)
好贴心啊!!! 烧好仲帮我地剪埋上盖 方便我地食~

呢个系全晚精选!!!
鲜甜多汁 嫩嫩的, 好好好好味呀!
哥晚临训前 佢无啦啦讲起 话可惜无 encore 到... XD 下次啰~

北寄贝 ($118/ 只)
我地叫咗 1只 share 食, 贴心地同我地剪好一人一半 (图中系我嘅半只)~
鲜甜爽口, 弹弹牙的~

登~登
我地期待嘅烧蟹盖 出~现~鸟~

恰好嘅香浓, 鲜味满满 我地都好钟意啊!!!
配饼食, just fit!!! 佢微葱就 ok, 料够靓 使乜加咁多嘢去 pig 味呀, 我好欣赏呀~

渔获海鲜炒饭 ($98)
我呢个饭筒, 硬系觉得要食个饭 凑凑米气先得啊~
咬落卜卜声 蟹籽外仲有脆脆, 口感层次丰富, 唔会净食饭咁闷啊~

见隔离枱影得好叫得 hyper, 𥄫下 原来 like 佢地 facebook 就有得玩拎虾 game~
不过我唔系好食虾, 而佢又唔特别钟意, 唔想浪费 所以无玩喇我地~ ;)
  • 活白蚬
  • 蟹味噌甲罗烧