2018-01-11 1134 浏览
订唔到lamlamli嘅千层蛋糕,而无意中喺ig发现呢间店都系卖千层,于是就过嚟买两件试下。去到蛋糕店,发现佢哋嘅千层蛋糕口味款式都唔少,我最终就买咗一件抹茶味,同埋一件芋头味我个人来讲觉得抹茶味比芋头味做得更加出色。芋头味𠮶件千层蛋糕,无论系气味,以及入口嘅味道,由头到尾就系雀巢芋头味雪糕,香芋味人造感觉比较重。但我觉得钟意香芋味嘅人,都仍然系会喜欢呢件千层蛋糕嘅。抹茶味就相对地个感觉天然得多唔会过甜之余,仲有带少少甘香嘅味道,入口比较舒服,应该就算食多件都唔会觉得腻。整体来讲蛋糕嘅质素都系属于满意嘅。只系觉得芋头味𠮶件千层蛋糕嘅皮,会比抹茶味𠮶件稍为厚左少少。另外,我系买外卖嘅,铺头有提供一个盒比我放两件蛋糕,但系餐具佢哋就用胶纸贴喺盒外面。呢方面我觉得有改善嘅空间,始终餐具外露,我带到返屋企可能都唔系咁卫生。

香芋千层
我个人来讲觉得抹茶味比芋头味做得更加出色。

抹茶千层

抹茶味就相对地个感觉天然得多