2022-05-03 308 浏览
今日同朋友去石门寻找美食,本身谂住去食拉面嘅,行左一个圈,朋友话俾呢间中菜吸引左,因为附近餐厅好似都唔算多人,得呢间比较多人,可能会好食d挂!入到去睇完menu, 我地就叫左老潼关肉夹膜($38)、夫妻肺片($58)、雪菜汤年糕($62)、半只云吞鸡煲($148)。第一样黎嘅系夫妻肺片($58),入面主要都系牛肚,同埋几片牛肉,又唔觉话食到好多其他牛嘅部位,本身黎嘅时候见到满满一碟,以为有好多牛杂,点知原来下面其实系一旧旧嘅青瓜,有d失望,虽然冇想像中咁大份,但其实都唔算细份,2个人食刚刚好!味道方面,虽然见到成个底都系辣椒油,但唔麻亦都唔辣,如果系辣味爱好者可能就要额外咁加辣啦!老潼关肉夹膜($35),外面酥皮夹住咸咸地嘅肉碎,外层酥皮系脆嘅,馅料都好丰富,口感非常好,亦都好足料,朋友食完系大推,话下次要再黎食,但我个人就觉得个饼略为有点干,配返个野饮会好d!雪菜汤年糕($62),本身叫呢个嘅原因系因为怕个夫妻肺片太辣,所以叫个汤年糕,中和下,点知原来根本冇呢个需要入面除左有雪菜外,仲有好多嘅切碎左嘅娃娃菜,汤底方面我觉得有少少似鱼汤,因为有少少腥味,年糕方面都麻麻地,成盘入面可能有

夫妻肺片

老潼关肉夹膜

雪菜汤年糕

入面除左有雪菜外,仲有好多嘅切碎左嘅娃娃菜,汤底方面我觉得有少少似鱼汤,因为有少少腥味,年糕方面都麻麻地,成盘入面可能有几块系味道有少少奇怪嘅,但大多都系正常嘅年糕,影响唔大,不过成个菜式整体黎讲味道非常之淡,好似冇调味过咁,所以都唔推荐大家尝试!

云吞鸡煲(半只)

最后一味菜式就系半只云吞鸡煲($143),份量比我想像中大好多,完全足够一家4口黎食,入面有大概5粒菜肉云吞,好多嘅娃娃菜,少量嘅金华火腿同埋冇切开嘅半只鸡!
汤底方面,食得出淡淡鸡汤味,d菜方面都非常入味,至于只鸡,可能因为煮过汤嘅原因啦,唔算嫩滑,但份量唔细,非常足料!值得一试
老潼关肉夹膜
云吞鸡煲(半只)