2018-09-26 1404 浏览
今次我地黎试下呢间近期大热既arbor,先食下lunch试一试水温!环境尚算高级,高级得黎比较自在,唔会有拘谨嘅感觉,而且自然光够充足,食得好舒服!岩岩加左价,之前见人地Omakase 4 courses系$698,今次已经系$888😨我就睇下你有几高级!先有餐前小食,面头有海胆,大根,椰菜花大根系腌渍过,酸酸地。小龙虾系底度睇唔到,小龙虾系用龙虾汤煮过,成杯野好好食!好有日式既感觉。之后系餐前面包,系紫菜昆布味增homemade面包,配上紫菜同明太子牛油。面包好好好软熟,好得好有惊喜!明太子牛油比紫菜牛油出色,因为紫菜牛油比较咸。第一道菜:冰岛小龙虾。系生既龙虾不过表面炙烧过,淋上日本蕃茄啫喱,或者可以话似系比较浓稠嘅蕃茄冻汤。蕃茄上面有用糖煮过既昆布薄脆。好清新!第二道菜系舞茸菌黑松露rice pasta,有好多黑松露薄片,一啲都唔吝啬,下面系用出面比较少见既rice pasta,用seaweed butter煮过,可惜有少少油腻,舞茸菌又煮得咸左少少。不过整体还可以。第三道菜系猪,佢系猪颈下面嘅位置,肉质比较淋,厨师话呢旧肉煮至5成熟最好食,所以个样比较生。小茄子上面加上甜味噌酱
先有餐前小食,面头有海胆,大根,椰菜花
第一道菜:冰岛小龙虾。
第三道菜系猪,佢系猪颈下面嘅位置,肉质比较淋,厨师话呢旧肉煮至5成熟最好食,所以个样比较生。小茄子上面加上甜味噌酱炙烧过,好好食!橙色嘅系甜椒酱,上面一点黑色嘅系黑蒜汁,点黎食可以提升猪肉嘅味道。另外花下面果堆绿色野系茄子蓉混有mix herb,其实唔多美观,不过好食嘅。
第四道菜系甜品:福冈白桃,homemade桃味雪葩,蛋白霜脆饼,同panna Cotta。白桃似系煮过,上面砌左啲小花,花巧野。桃味雪葩有紫苏味,Panna Cotta味道酸酸的似系乳酪味,唔系平时既牛奶云呢拿味,咁其实就唔应该系Panna Cotta...本来好期待,但食落成件事唔系咁惊喜咋。
最后有小蛋糕马德莲,佢话材料有sake同青柠皮,叫我地衬热食,暖暖地,蛋糕边仲系脆,真系好好食㖞!明明好饱都食得落。
仲有日本青柠马卡龙,酸酸地唔错呀。
呢个餐包咖啡或茶,大大杯的。
$888 4个Courses系名贵既,不过话哂法日fusion菜,同出面比较确实有佢既过人之处,偶然(非常偶然,一年一次咁啦)食一次都系值得的!
2018-09-20