2021-01-18
系上年十月尾,餐厅林立既红磡芜湖街入面,中间开左一个新既台湾cafe,外观非常出众因为系红磡呢个旧区旧街突然有间好新清,木系白色外观既cafe,以宝岛既「岛」字拆开来作为「鸟山」命名。店主系台湾学咖啡,烘焙炒豆、手冲技巧无一不精,仲创立左自己既咖啡豆品牌,因为疫情关系无得返台湾,所以就系香港开左呢间cafe。Cafe主打咖啡,Menu有8成都系咖啡既种类,再配几种甜点,可能因为店长想大家系饮咖啡为主而唔系食甜品或者打卡,每件甜点都要配一杯咖啡先可以点。如果唔钟意饮咖啡都有2款唔系咖啡既饮品:柚子红茶气泡饮同玉桂水果佐热葡萄茶。-排队🧍🧍♀️下午2点3到cafe,入面其实已经满座,我系排第3、4个,不过咁岩有人走,所以等左5分钟到就入得,好好彩可以坐到好岩影相既窗口位。应该好多时都满座,不过人流应该算去得快,人齐先可以入座。-环境🪑装修偏日式,木系文青风,添置唔少植物、小盆栽,可以喺舖头出边嘅圆形窗见到咖啡师调制紧咖啡,虽然地方唔大但入去到就会有舒服既感觉。3个BAR台位,2个窗口位,有一行长櫈同埋入面有2张台可以坐榻榻米。-🍠⃣ 台中大甲芋泥卷💰45(👅: 7.5/10)芋泥卷用唔平既台
排队🧍🧍♀️
环境🪑
🍠⃣ 台中大甲芋泥卷💰45(👅: 7.5/10)
芋泥卷用唔平既台湾大甲芋头、日本面粉鸡蛋,份量唔算大,蛋卷够湿润,奶油够新鲜有蛋味,芋泥质感绵密,但唔算甜,都唔算好重芋头味,我个人唔钟意好重芋头味所以几钟意,会识到芋头粒粒,creamy中带有咬口既口感,层次丰富,闻落有芋头香味。味道唔算好突出不过钟意芋泥可以一试。
☕⃣ 脆焦糖Cappuccino 💰50(👅: 7.5/10)
每种咖啡本身有分义式拼配同单品义式,前者应该系比较正常既咖啡,后者会贵小小但甜度、口感厚实度会多D,甚至酸味都会出D。
而我点呢个脆焦糖Cappuccino系特别咖啡无得拣义式拼配或者单品义式,系Cappuccino上会有一层变成碎脆片既焦糖,食落有焦糖甜,都可以同咖啡一齐饮,我本身唔太钟意饮咖啡好怕好酸同苦,不过呢个Cappuccino我可以接受,酸味系几出不过唔苦,再加上焦糖配搭唔错,唔钟意咖啡既都可以试一试。
🌟本身呢间Cafe系因为芋泥卷同佢系宠物友善Cafe所以吸引到我特登黎,不过好可惜当日去无人带毛小孩入黎,食紧途中见到有人有带狗想入黎不过可能咁岩满座。
👅味道: 7.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $95 (服务费: NA)
❗ 每人最低消费一杯咖啡/饮料、每件甜点要点一杯野饮