2019-03-06
老公嘅男友人IN就快生日,我哋约定前(15-2-2019 Fri)晚去中环食饭庆祝,上Openrice search,见呢间生日有蛋糕送,用汇丰信用咭又有9折,于是喺13号上网book位,由于最多只可填4人,但我哋一共有5人,于是喺备注喥写明4大细,同有一个人系生日,以免佢哋冇蛋糕送.之后都收到Openrice 嘅email回覆确认成功订座.自此,店方一直冇联络过我,咁我就觉得冇任何问题.到𠮶晚,我同老公喺6:45pm其实已经到咗,但碍于太早,我哋都唔敢入去住,不过喺出面睇入去,环境好窄,亦好似冇预留5个位俾我哋.7:00pm,老公话问吓先,个女职员check订座记录话冇.我即答经openrice订咗,佢俾我哋睇剩返咩位,系5个好窄嘅bar枱位.佢问我几多个人?我答5个,重问可唔可以安排卡位?佢答客人啱啱坐低,同5人以上要俾订金.咁佢就不了了之.要俾订金OK冇问题,但点解佢哋唔联络我?佢哋冇check Opernice嘅 system?咁系佢哋问题㖞,不过算, 𠮶喥咁迫夹,都唔适合庆祝,好彩佢哋冇联络我,否则我会蚀咗订金.之后我同老公边行边揾第二啲食肆,行到阁麟街附近,见到Septem
之后我同老公边行边揾第二啲食肆,行到阁麟街附近,见到September (https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-september-%E4%B8%AD%E7%92%B0-%E8%A5%BF%E5%BC%8F-fine-dining-r549890),先喺网上订座,不过入座时间最快都要8:15pm,我哋再等IN confirm食唔食.冇耐,呢间食肆有人call我,问我可唔可以早啲到?(其实我已到咗)我答我再确定吓,迟啲再覆.最后,好抱歉,IN想食日本嘢,于是我取消订座.人哋好快就回应我嘅订座,请呢间S2学吓人哋.
到17-2-2019 我check email时,发现佢哋send咗个email俾我,话系我要求cancel booking.S