2020-10-28
「十二味」嘅分店,近排真系越开越多,几乎总有一间在左近。最近喺德己立街更开设咗中环旗舰店,趁今日要嚟附近攞嘢,就顺便过来吃顿午饭。红彤彤嘅门面非常抢眼,至于店内装潢则以红黑为主调,墙身上有「民以食为天」几个大字,好吃的食物,当然会令人视为人生大事啦!餐厅主打麻辣香锅同酸菜鱼,一场嚟到,当然唔可以错过。其实佢哋嘅午市套餐真系非常经济,几十蚊已经有交易,仲要免加一,十分抵食。之前食过牛肉麻辣香锅,今次就试下田鸡麻辣香锅,另外再点咗酸菜鱼同红糖糍粑。餐牌上写住所有菜品均可额外加辣,不过由于我哋唔系太食得辣,所以其中一份套餐拣咗唔辣,全部套餐均会奉送白饭、凉菜及酸梅汤。先吃凉拌土豆丝,土豆切成长条丝状,入口十分爽脆,带浓郁蒜香,味道唔错。田鸡麻辣香锅 ($68) 非常大碟,而且用料好丰富,除了主角田鸡外,还有莲藕、土豆片、木耳、大豆芽等,上桌时香味扑鼻,可见镬气十足。田鸡肉事先炸过,入口半酥半嫩;莲藕片鲜爽味甜,加上入味的土豆片,用来送饭吃一流。 酸菜鱼 ($76) 系每次嚟「十二味」都一定会点嘅菜式,因为呢度嘅酸菜鱼汤底系用上四川、云南和广州三地的酸菜,再加上猪骨及鲈鱼骨等熬制而成,入口
酸菜鱼 ($76) 系每次嚟「十二味」都一定会点嘅菜式,因为呢度嘅酸菜鱼汤底系用上四川、云南和广州三地的酸菜,再加上猪骨及鲈鱼骨等熬制而成,入口相当惹味。鱼肉够滑又大件,酸菜更是无懈可击,菜茎极其爽脆,又不会过咸,开胃惹味。
跟餐饮品只有一款,就系酸梅汤,如果想转汽水就要另 +$5,转 100% 纯椰青水、荔枝玉露、柚子茶、加多宝、桂花冰酿、热情果梳打就 +$8。欲望酸梅味道十分可口,酸酸甜甜,开胃又生津。
压尾送上的红糖糍粑 ($48) 亦是每次嚟「十二味」必点之物,糍粑外层脆皮香口,内里粉糯软绵,吃时蘸以红糖浆,非常美味。