2013-06-25
七位好姊妹实行每月一聚的 Ladies Chat & Gathering. 第一次我地隆重其事预订左间意大利私房菜。呢间 T’s Kitchen 喺铜锣湾 Sogo 附近,都几方便。入到去,其实只有两张长枱加一张标准 Snooker Table,所以环境好静、好有气氛。我地book左喺 Function Room 既长枱,就可以点倾点嘈都无问题。一坐低无几耐就黎左D法包,都几松软。倾左一阵,好快就上头盘。头盘喺北海道带子同鱼子吞拿鱼 (Tuna Tartar with Hokkaido Scallop)。呢道菜,带子味道好鲜、好大只,吞拿鱼都好Fresh,几岩女仔口味。第二道系南瓜汤,好浓、好甜,汤料有少少野菌,D野菇同D汤好夹味。可能我本身钟意食南瓜,我个人几钟意呢个汤。第三道主菜,我叫左牛扒 (),其他姊妹有D叫鱼 (Seabass)、有D叫猪扒 (Pork Chop)。估吾到个牛扒都几大份,我叫 Medium,牛味好鲜好浓郁,而且好 Juicy。(我爸爸劲钟意食牛扒,对牛扒都几有要求,但我估佢黎食的话都会钟意呢个牛扒。)牛扒伴碟有 Potato Mash,类似薯蓉,但D薯蓉磨到劲
第三道主菜,我叫左牛扒 (
牛扒伴碟有 Potato Mash,类似薯蓉,但D薯蓉磨到劲糼细,完全无渣,好似 Sauce 咁,食落口感好滑,有D似食雪糕咁。
第四道菜系甜品,我地叫左柠檬芝士蛋糕加酒心慕丝 (Mousse)。甜品都吾错,但就普通左少少,无乜惊喜,我地都同店主反映左,佢地话会改善。
由于有部份姊妹正值喂奶期,吾可以饮酒,今次就无叫酒饮。如果加埋酒,气氛应该更正。
总括,服务、食物、环境、气氛我都好钟意。我地一致同意可以再黎呢间搞聚会。