2019-02-01
前排约咗朋友系尖沙咀呢间Prosit Bar & Restaurant食饭,个气氛又几舒服,所以坐坐下就坐咗成两个钟,就算坐耐咗都唔会感到拘谨,非常适合放工后约埋三五知己聚脚吹下水。是日我地都正常地分别柯打咗头盘、主菜、甜品等等。最先到嘅系磨菇汤同匈牙利牛肉汤。两款个人比较喜欢蘑菇汤,味道调配得刚刚好,每一啖都带著浓厚嘅蘑菇味,入口相当滑,除之阵阵忌廉牛油香味系味蕾扩散,非常不错。碗汤都确实相当大,因此呢个汤除咗暖胃都几有饱腹感。接住到既系吞拿鱼沙律,同朋友相互笑言卖相有少少似中菜,非常罕见嘅沙律配搭。朋友带头一试,佢指味道出奇地不俗,由于三色椒等等沙律都相当新鲜,而且配搭起吞拿鱼,调味相当和谐,唔会太溜好健康,极深得我朋友喜爱。饮品方面,我地分别柯打咗Somersby Apple Cider同Stiegl (Grapefruit),Apple Cider就唔洗多讲。而Stiegl我就第一次饮,感觉几易入口,因为我都怕好重酒精嘅酒,淡淡啤酒味,带少少提子味道,就连唔多钟意饮啤酒嘅我都觉得相当唔错。而之后到嘅什锦肠拼盘,同预期想像虽然有所出入,因为误以为整碟都系肠嘅小食,万万想像不到系类
而之后到嘅什锦肠拼盘,同预期想像虽然有所出入,因为误以为整碟都系肠嘅小食,万万想像不到系类似套餐一样,既有三款肠同时有炸薯条。当一人份量餐点自己食的话,份量恰好够哂饱,但预期系作为分享盘,想试尽全部款式肠嘅朋友,就要记得柯打大拼盘了。
下一款主菜系肉眼扒餐,旁边搭配菜有荷兰豆、红萝卜、蕃茄。单单肉眼扒牛味好重,调味十分入味。如喜欢酱汁的话,可点蘸需额外柯打嘅Prosit自家制蘑菇汁,浓浓蘑菇汁味道唔会太溜,但整体多咗变化。份量感觉唔系好多,但整合刚刚食嘅沙律、餐汤,都确实系饱。
最后我地以甜品作结,柯打咗一份德国式苹果批,又系同想像之中不同,首先外皮酥脆,内里馅肉有苹果肉、提子干、合桃肉等等,口味意想不到地夹,认真几好食。如果怕苹果味太浓,可以再点蘸边边朱古力酱,甜到入心。甜品制作几特别,值得推荐。