2019-06-05
成20年无落过苏豪区食晚饭,今次落去遇著微雨,令苏豪区有另一种浪漫.今次约咗个女神食饭,哩个环境啱哂!第一次约女神食饭,紧系去D好D嘅地方,最后由佢㨂餐厅订位,去咗 Big Sur,于是乎一边同佢占卜问事,一边食饭.点咗个带子青冻汤,炸薯饼,鹰咀豆蔬菜鸡蛋,双并烧猪/牛肋骨,猪肩肉炒饭,甜品系炸面包圈并雪糕.带子青瓜冻汤 : 带子完全无切开原只上无偷工减料,而且带子大大只,肉质嫩而且鲜甜. 青瓜冻汤味道带酸,系一个开胃嘅汤,再加上天气比较热我又怕热,饮个冻汤对我黎讲系一个好好嘅选择.炸薯饼 : 我都做过吓功课,上 openrice 睇过d食家嘅食评,都话 Big Sur 嘅薯饼唔错,果然无吹水,单睇外表完全唔知系薯饼,食落唔会成口油,再加上切碎嘅肉肠同味道有少少蒜味嘅乳酪,又真系几好味,同其他食家一样食过薯饼之中 Big Sur 系最好味.鹰咀豆蔬菜鸡蛋 : 我唔太识欣赏烚蛋,因为好多时都烚过火无哂鸡蛋嘅软滑感,眼前嘅鸡蛋口感极似温泉蛋,即使鸡白同鸡黄都好软滑,唔错.双并烧猪/牛肋骨 : 猪肋骨食得多,牛肋骨比较少食,只叉一拮入牛肋骨,未食已经知道会入口即溶,由其系D肉连住脂肪嘅部份,
今次约咗个女神食饭,哩个环境啱哂!
双并烧猪/牛肋骨 : 猪肋骨食得多,牛肋骨比较少食,只叉一拮入牛肋骨,未食已经知道会入口即溶,由其系D肉连住脂肪嘅部份,满分.
猪肩肉炒饭 : 港式炒饭通常都炒熟哂D蛋, 我反而中意打只生鸡蛋, 再加上切粒嘅猪肩肉同我极中意嘅葱粒, 令炒饭更香口.
甜品系炸面包圈并雪糕 : 将个雪糕放入去炸面包里, 炸面面外层铺上砂糖, 哩款甜品颇具特色.
最后女神请我食饭埋咗张单,香港重有好多唔港女嘅美女嘅.