2022-11-22 14 浏览
最近成日同呀妈去居酒屋食野,因为佢好钟意食串烧。星期一blue Monday咁就带下佢去食好西啦。去到太子一间居酒屋,7点几去到已经坐满晒人。得返2个较入位置既bar位,本身仲谂住坐入去会好烦,但原来餐厅道门可以系另一边开。只要开道门就可以坐到入去,唔使要其他人专登起身俾我地行入去。呢个设计唔错👍🏻睇黎真系有谂过度过。坐bar枱可以睇到师傅烧野食,如果3人以上可以坐入边榻榻米位置。虽然唔系包厢,但有一串串用铁珠整成既帘黎隔开走廊位。成班friends围住食饭真系几好气氛。餐厅有3个set menu,我地拣左《雏菊》 $238同《寒梅》 $338每个餐都有8样野,系野食唔同啫。一开头上咗啲蔬菜条,除咗串烧酱之外,仲有3款盐: 竹炭盐,柚子盐同咖哩盐。串烧方面有几款特别出色。✨紫苏叶鱿鱼卷呢个配搭第一次食,紫苏叶既香配弹牙得黎完全唔韧既鱿鱼😋✨阿波美鸡翼,阿波美鸡咁好食系因为佢不含生长激素同抗生素,天然健康,肉质有弹性得黎又富有肉味😋✨栗米牛油烧,又香又甜✨烧白鳝,次次食都好有期望,但真系唔系间间识得烧。呢间就唔错啦,白鳝烧到皮脆肉爽😋✨蒜蓉牛油虾,劲多蒜蓉!正!虾够大只多肉又弹牙😋而其他

每个餐都有8样野,系野食唔同啫。

串烧方面有几款特别出色。

✨栗米牛油烧,又香又甜

✨蒜蓉牛油虾,劲多蒜蓉!正!虾够大只多肉又弹牙😋

而其他串烧就正常发挥啦。
银杏 / 鸡肾

汁烧鸡肉大葱串 / 香葱牛卷