2022-08-24
行入耀华街已经见到佢门口几grand的 黑色嘅推射窗户感觉非常开扬 场内楼底几高 配置唔少吊灯 云石制嘅餐枱配上蜡烛仔 真系几有异国街头风情🥰。。。🦔Starters:👉地中海沙律🥗Mediterranean Salad好难得食到份outstanding salad! 除咗有唔太漏嘅菲达芝士碎 仲有唔少清爽嘅苹果片😋咸甜交集 再加上核桃增加口感 配上大量牛油生菜+火箭菜 真系口味丰富嘅健康前菜🥬完全无我想像中嘅草青味jengg。。。🦔👉吞拿鱼牛油果他他🥑Tuna Tartare完全保留到牛油果同吞拿鱼新鲜嘅质感!酱料做得唔错 combine埋两者嘅味道 又感觉几fresh 少似芥末味🤣食完会想再食嘅感觉!。。。🦔👉🍞未上任何菜前必有嘅一袋法包仔🥖唔好睇佢咁干身 面质唔错几易咬开 点上佢嘅黑醋+橄榄油食落真系几香☺️。。。🦔Pasta:👉南瓜芝士双重意式云吞配辣肉肠牛油汁Double Ravioli Pumpkin & Ricotta呢个样貌有点平凡 但一致被朋友同我都投佢做综合no.1🥳味道实在比起一般嘅意式云吞有惊喜!咬开一半会尝到甜甜嘅南瓜蓉 再咬埋另一边会同啖啖咸香嘅Ricotta
Starters:
👉地中海沙律🥗Mediterranean Salad
👉吞拿鱼牛油果他他🥑Tuna Tartare
👉🍞
Pasta:
👉南瓜芝士双重意式云吞配辣肉肠牛油汁
呢个样貌有点平凡 但一致被朋友同我都投佢做综合no.1🥳味道实在比起一般嘅意式云吞有惊喜!咬开一半会尝到甜甜嘅南瓜蓉 再咬埋另一边会同啖啖咸香嘅Ricotta cheese混合 味蕾感觉上几fabulous!
其实系「再煮过」嘅意大利芝士 虽然系渣渣嘅质感 但低盐又脂肪含量<10% 配埋南瓜真系几健康!估唔到呢块薄薄平庸嘅可以成功跑出!另外个辣肉肠牛油汁sauce 味道好特别咁少似香港式嘅辣椒油 作为唔会好辣嘅点缀 自以为佢做埋fusion kekee🤭
👉意式辣肉猫耳朵面🐱
Orecchiette 'Nduja
猫耳朵虽然已经系唔少cafe开始兴起 但呢度嘅都比到新鲜感我🤓不愧系手工意粉专门店!🐱比想像中更有厚度 非常有嚼感 几钟意佢嘅sauce收到刚好 唔会太creamy 让大家集中感受佢手工嘅质感 同combine埋芝士好jenggg 整体微辣 以唔少车厘茄仔做点缀 比起𠮶Nduja辣肉酱 个人认为系舖面嘅沙律菜更辣口 实在太考验人意志🤣
👉大虾香草酱煲呔面
Farfalle Prawns & Pesto
唔好睇佢个样深绿色一堆咩咁 身为pesto嘅忠实粉丝真系几钟意佢😚比起蝴蝶粉更delicate嘅煲呔 每块🎀沾上满满浓郁嘅青酱 微带极少量草青味但唔浓烈 形状罕见又可爱嘅煲呔粉烟韧度刚好 嘴嚼唔洗太费力 伴上唔少被青酱耽误嘅大虾(差点被青酱完美保护色了🦐
Dolci:
👉提拉米苏🍰Tiramisu
好满意佢面层嘅咖啡粉丰满又唔会多到呛口🥴Mascarpone cheese很顺滑又唔腻 只匙再笔落啲会食到浸满酒香嘅蛋糕层
👉意式奶冻🍮Panna Cotta
红莓酱酸酸地作为甜品几醒胃😋仲真材实料地咬到啲籽!下层奶冻层十分嫩滑 份量都唔少!