2023-08-03
最近放假,朋友约咗我嚟呢间小火山食晚餐,嚟到听朋友介绍原来呢度系食Mookata嘅,Mookata系一种结合烧烤同火锅嘅泰式料理。当然除咗烧烤同打边炉,呢度都仲有好多其他款式嘅食物可以选择。我哋当晚叫咗三味刺身一口杯盛合做前菜,三味包括有生蚝、三文鱼同泰式生虾,每款刺身都用一个小小嘅玻璃杯装住,入面仲有一啲酸酸甜甜嘅酱汁,望落好精美,食落又好开胃。 食完前菜之后当然唔少得就系开始食Mookata,打边炉嘅汤底,我哋就拣咗香茅椰汁鸡汤同牛骨船汤,两款汤底都好香好浓郁,啱晒打边炉。另外,当然唔少得嘅就系打边炉同烧烤嘅食材,我哋叫咗一个小火山经典泰猪锅拼盘,入边有四款唔同部位嘅猪肉,每款猪肉都好新鲜,质量好好👍🏻 另外,我哋仲叫咗一份泰式猪梅花肉片,入边有两片好大块嘅猪梅花肉,呢两片梅花肉有经过特别嘅腌制,烧完都好鲜嫩多汁🤤除咗烧肉,我哋仲叫咗一啲金边粉同菜用嚟打边炉,质素都唔错!最后值得一赞嘅就系饮品,好少餐厅会真系用原个西瓜去装西瓜沙冰,除咗个样好有睇头,饮落仲好清甜,超级解渴👍🏻Ps: 呢度夜晚七点至九点都会有live band表演,客人仲可以点歌,超正🥳🥳🥳