2018-06-19 1017 浏览
记得第一次食四姐系系湾仔住宅楼上舖,老板娘特别亲切,感觉好似去咗朋友屋企食饭咁,好开心!之后铜锣湾开分店,位置再方便得多,虽然系商业大厦楼上,不像以前在家的感觉,但老板一家上上下下都亲自打点一切,那份亲切常在。朋友从远方来工作,话想食四川野,第一时间我就谂起四姐。今天是星期四,好彩即时打去仲有位,如果系星期五、六就可能未必咁好彩啦!Menu系简而精的,每位$340(没有加一), 二人可选2道前菜3道主菜,好抵好丰富!天气热热地搞到冇乜胃口,想食啲凉爽或者辣嘅嘢提升返胃口。所以我就点左我最爱嘅招牌四川凉面,那阵麻辣香加面条爽口的感觉,确实可以刺激味蕾。再来一个重庆口水鸡,鸡肉新鲜美味配上独家麻辣酱汁,真的忍唔住一啖接著一啖。主菜必叫招牌重庆水煮鱼配上豆芽和薯粉,烹调出来的肉质一点也不会变韧,口感超滑嫩、油而不腻、超香辣麻味,一个字正!辣子虾系我第二至爱,炸得金黄酥脆,肉质又很嫩,成只可以食晒,蛋白质超丰富。朋友想叫一碟唔辣嘅菜式,最后点了三鲜锅巴。老板仲好贴心咁样话将啲锅巴分开上,咁就唔会浸到淋晒唔好味。再加上列牌附送的油菜,好满足的一晚!好难得的有heart 嘅餐厅,继续keep住呢份

四川凉面

重庆水煮鱼

三鲜锅巴

再加上列牌附送的油菜,好满足的一晚!好难得的有heart 嘅餐厅,继续keep住呢份精神!

重庆水煮鱼
  • 招牌重庆水煮鱼