2018-07-23 10470 浏览
午饭每次去酒楼食饭,总系有大事发生,有悲有喜。所以系特别嘅时候更加需要食好啲啲。结果每次都觉得又真系唔错㖞海港荟。相比一大碟炒饭炒面,我个人对点心更加情有独钟。每次都带住期待试下唔同嘅点心,而家可以话系对边款好食啲都瞭如指掌,仅限我嘅个人喜好。只推介好吃,个人第一款要柯打嘅系水晶鲜虾肠,但其实呢度嘅牛肉肠粉,各式肠粉都唔错!皮滑厚度适中,材料十分足,做到咁已经非常可以;另外酒楼更细心甜豉油另上,咁就完全避免肠粉浸到林哂又或者索光哂,甜豉油唔够等问题。其次!腐皮素鹅个人觉得都系好好食要推介,份量大件亦同样剪好上菜,腐皮外脆内包住嘅热辣辣素鹅,馅料调味出色,必叫。而点心之中,如果你认同凤爪都有水准之分,咁你就要试下酱汁蒸凤爪,花生铺底,凤爪多肉份量有多无少,味道水准稳定,新鲜即蒸唔干身。鲍鱼烧卖皇,卖点面头一只鲍鱼无花假,虽不是超大鲍鱼,但同平时食开烧卖大小差不多,熟透到适中不会过韧,味道整体唔错。至于黑金流沙包,出于好奇柯打咗一笼,卖相果然系特别,非常少有酒楼用黑色去制作点心,但结果又几高贵,至于流沙包的确流沙,但感觉奶皇馅少咗啲,整体不俗。其实除咗以上都仲有试不同点心及小食如燕窝鲜蛋挞
水晶鲜虾肠

腐皮素鹅

酱汁蒸凤爪
鲍鱼烧卖皇
黑金流沙包
至于黑金流沙包,出于好奇柯打咗一笼,卖相果然系特别,非常少有酒楼用黑色去制作点心,但结果又几高贵,至于流沙包的确流沙,但感觉奶皇馅少咗啲,整体不俗。其实除咗以上都仲有试不同点心及小食如燕窝鲜蛋挞、鲜竹牛肉球、珍珠糯米鸡、炸糯米鸡,但感觉不是太大分别就唔逐一讲了。
鲜虾腐皮卷
燕窝鲜蛋挞

珍珠糯米鸡
总结,海港荟系我系湾仔区食过嘅酒楼中,味道最好、价钱最相宜嘅一间。虽然有时因午市十分人多,所以有可能等点心或者会比较耐,但整体点心或小食予人感觉都系即叫即整,故之然新鲜都系一个几大嘅优点,起码点心唔会干争争或泥到时食物系温嘅。综合以上几点,真系可以明白点解中午午时可以咁多人。
午餐
  • 水晶鲜虾肠