2019-07-02
相约一班由台湾旅游相识的新知旧友食饭,大家都选在旺角,因为上次父亲节饭局的愉快经验,知道他们在雅兰中心亦开了一间新的餐厅,主打点心及特式菜,所以叫朋友一齐试吓。呢间餐厅此餐厅装修十分富有中国水墨画的特色,后来才知道全部的画都是总厨亲自画,真是佩服此总厨的文采。先点了2个小食:去骨沙姜猪手和沙茶墨鱼须,他们用沙姜切成小粒而不是沙姜蓉去调味,第一次食到沙姜的原味,同卤水猪手好好夹,感觉不会太肥腻;沙茶墨鱼须的沙茶比较淡味,我最欣赏系他们用了一种十分肥美的墨鱼,又肥又短,好得意好有咬口。晶莹笋尖鲜虾饺内将鲜虾及笋尖混合,完全跟足怀旧虾饺的做法及味道,与其他餐厅用完只虾的食法不同,唔止净系食到虾嘅鲜味同埋爽,多咗一份清甜。流心鹌鹑蛋烧卖:一般嘅鹌鹑蛋烧卖都系全熟嘅鹌鹑蛋旦,而佢哋一个蒸烧卖中间嘅鹌鹑蛋都可以做到留心嘅效果,蒸笼嘅温度同埋时间都要控制得啱啱好,真系一绝。千层牛角酥听个名仲以为系法式嘅牛角酥,其实系萝卜丝酥卷嘅整法不过中间就系黑椒汁西冷牛肉粒,牛肉好香好有赵口,加上脆皮一啖。系我最欣赏嘅菜式之一。黄金海胆春卷个卖相好吸引好似我之前土耳其嘅奇石林风景区一样,呢个Fusion 菜外型设
黄金海胆春卷个卖相好吸引好似我之前土耳其嘅奇石林风景区一样,呢个Fusion 菜外型设计得唔错。
黑鱼籽脆脆燸米,7成燸米加3成粘米做饼底,系好高质素嘅鱼籽酱,好似系俄罗斯买几千蚊一樽嘅质素,只系我个人唔系咁钟意食糯米嘅产品,糯米饼有啲硬,但我啲朋友就十分钟意食。
松茸螺头炖鸡汤
酸辣云吞汤
陈皮花胶鱼蓉汤
三个汤底入边我觉得个花胶鱼蓉汤底系最好嘅,只系花胶嘅份量比较少,如果多啲就好啦。
另一个我最欣赏嘅就系金瑶柱脆皮萝卜丝肠粉,炸过之后嘅瑶柱特别香,加上清甜嘅龙虾汤豉油成个咬落去外脆外院索索声好好味。
沙爹海龙皇煎米粉,个米粉好干身个质感味道亦都唔错。
顺德伦敦糕,伦敦煲即系以前嘅白糖糕
一口燕窝蛋挞,炎魔嘅份量好多基本上等于成个蛋挞一培,燕窝好清甜配埋个唔算好甜嘅蛋挞底10分好
以咁嘅价钱同埋食物质素,好过去𠮶啲连锁酒楼食好多多声。但如果系晚饭时段嘅话,最理想多啲唔同嘅主食同埋有几个小菜可以拣,唔使净系食点心,我估会多啲客系夜晚嚟食。