2016-09-26 2921 浏览
其实叫得自己做自助餐既都应该要有齐几个原素─有沙律﹝或前菜﹞;有冷盘及热盘主菜;汤品及饮品;同埋甜品部分咁先够圆满。有肉食就满足到呢几个范畴!头盘部分,有啲凉伴既青瓜及其他的凉伴蔬菜。我好钟意凉拌沙葛,比其他蔬菜来得出色!因为选材非常新鲜,唔需要多加调味就已经好好食啦。之外仲有腐皮卷同埋鲜果沙律。腐皮卷获得一致好评,腐皮豆香非常重,炸得香脆而不油腻,内馅丰富可口。鲜果沙律卖相精致,能引起相当的食欲。主菜则比较逊色,来来去去都系煮菜、炒菜、炒粉面。其实建议可以做返啲唔同国家既风味小菜,如日本田乐茄子、意式千层面、泰式冬阴公等等,令菜式丰富一啲。汤品方面非常清甜,但味道较淡,建议可加啲盐。至于甜品力推芝士挞,细细个唔济胃之余仰冇酸味,热食果阵真系夸啦啦。

汤品方面非常清甜,但味道较淡,建议可加啲盐。