2014-05-05
星期日早上 突然想饮个靓茶 就谂起添好运嘅酥皮叉烧包来 中环店系9:00开嘅 但大约9:30去到已经排满人 不过好在两个人去 唔系等左好耐就有位1•虾肠虾系爽而且弹牙 皮亦厚薄适中 豉油其实食得出有精心调制过 非常有心思2•潮洲粉果虽然小女系潮洲人 但其实系第一次食潮洲粉果里面系有啲菜呀 爽爽地嘅莲藕 同我最爱嘅花生食落块皮烟烟un un但啲料就又爽又脆 好夹3•烧卖同样 啲虾都系好弹牙 冬菇味好出 唔会有粉味或倒汗水味 比起其他好多酒楼都优胜4•酿尖椒(唔记得全名)呢样可谓惊喜之作 鱼肉有起胶唔在讲 尖椒真系好掂 我其实对椒类嘅野冇咩好感 但呢个完全冇个唔知系草青味定点 同埋佢只薄薄一层 啱啱衬托到鱼肉嘅味道 正5•咸水角外皮脆得黎入面都会有层烟un嘅 口感好丰富 加上料真系好足 cut开一半唔会一半有料一半得块皮抵赞6•糯米鸡其实呢样好快就上左 但冇即刻食都好 都仍然好香 唔会有焗住一阵味 料都系好足 旧鸡都几大旧6•马拉糕好松软同时有阵阵牛油味 基本上呢度出品嘅已经比出面高质素 所以都系个句 好味7•酥皮叉烧包终于都到主角啦 水准仍然系咁好 酥皮又香又松脆不过略嫌细个左啲 但唔紧
星期日早上 突然想饮个靓茶 就谂起添好运嘅酥皮叉烧包来
1•虾肠
2•潮洲粉果
虽然小女系潮洲人 但其实系第一次食潮洲粉果
3•烧卖
4•酿尖椒(唔记得全名)
5•咸水角
抵赞
6•糯米鸡
6•马拉糕
7•酥皮叉烧包
终于都到主角啦 水准仍然系咁好 酥皮又香又松脆
不过略嫌细个左啲 但唔紧要 因为同行个个好细食
所以有得食两个
一向都食开北角个间嘅 但估唔到中环店都一样好味 价钱仲咁大众化 真系无得弹!