2021-04-16 214 浏览
九龙城又唔一定要食泰国菜嘅,今次食呢间川菜就非常唔错喇事源昨日跟同事揾泰国菜食嘅时间,就见到呢一间新开张嘅紫阳麻辣厨房,不过因为预先谂住食泰国菜,所以就无去试到。咁今日又有朋友相约饭局,咁就决定再度重游九龙城,而今日嘅主角就呢间川菜铺头,结果食完出黎都非常满意 望见餐牌都见到好多款式,有辣有唔辣,任君选择,而且部份菜式仲有份量选择,人少少可以叫份细,试多几款菜式,价钱都相当平民,豪食都唔会肉赤▪️酸菜鱼酸菜鱼系我必点嘅菜式之一,酸酸辣辣味道开胃,鱼片嫩滑入口软化,呢样野铺头完全做到到,汤入面仲有海带、魔芋、宽粉等等配料,从店员口中得知其中魔芋同宽粉都系自家制作,而且汤料份量多又唔油腻,诚意推介▪️奇味鸡煲(不辣)川菜成日都俾人辣嘅感觉,令到好多人对川菜却步,而呢款鸡煲就适合钟意浓味又唔食得辣嘅朋友喇。鸡件腌得相当入味,配料同鸡件炒到干身上煲,上枱仲热辣辣,而且鸡肉都嫩口,够哂惹味送饭一流▪️大盘花菜炒菜方面同样都有水准,有椰菜花、唐芹、青椒等等制作而成,味道同样惹味醒胃,而且蔬菜用料都算唔错,加上烹调时间啱啱好,的确唔错

九龙城又唔一定要食泰国菜嘅,今次食呢间川菜就非常唔错喇

▪️酸菜鱼

▪️奇味鸡煲(不辣)

▪️大盘花菜
2021-04-15