餐厅: 西式訓練餐廳
资讯:

2014-06-23 1913 浏览
同友人倾开计,讲开中华厨艺学院有间靓view酒店喺薄扶林,佢好有兴趣试,于是book左个lunch。其实间餐厅行会员制,好彩识人系会员啫。我地book1:45,但系last order系1:30,于是我地order定,费事真系过左1:30先到,冇得食。当日餐单其实有d搅嘢,唔大路(同我以前喺依度食过嘅lunch set 相比),我地拣左4 course set (即系连甜品),头盘分别系炸蟹饼拼西芹沙律同烧吞拿鱼拼火箭菜沙律,汤拣左菠菜忌廉汤(虽然佢有另一款清鸡汤),主菜就真系好难拣,佢有3款,一款系香煎魔鬼鱼翅,另外系我地拣左嘅是日精选烤肉(酥皮焗三文鱼)同香煎牛仔肝(calf liver)。平时lunch set 总有号猪、牛扒同鸡都冇,所以我地拣嘅时候都好苦恼,唯有希望同学们煮得好d啦。我地book左车位,泊完车入大门开始,service都非常好,lobby嘅同学们好有礼貌,上到6楼T Hotel嘅同学仔都好好礼貌。我们坐望正海嘅枱,好靓呢!serve我地嘅同学,好快过嚟同我地对preorder嘅menu. 好快跟住就上面包,面包款式都有好几款,个人最钟意德国包。可能我地preo

可能我地preorder左,上菜速度极快,头盘好快出现我地面前,我嘅吞拿鱼沙律ok,微微煎过嘅吞拿鱼独有嘅口感,配合清新沙律菜,好一个开胃菜,至于友人嘅蟹饼,我试食左少少,都萛香脆好味,不过略为油腻,好彩都跟沙律,可以中和吓。菠菜忌廉汤绿油油,食落好creamy,正,搅到我地一路饮汤一路食包,停唔到口。至于主菜方面,我嘅酥皮焗三文鱼,卖相真系零分,块三文鱼系碎湿湿嘅,净系得包住佢嘅酥皮系完整嘅,唔知系切到尾,搅到咁肉酸,定系学生们失手……三文鱼唔滑,我预左,不过真系好鞋啰,唯一可以赞个汁几好味,冇左佢真系食唔落。友人嘅calf liver,好适合钟意食内脏嘅朋友,讲真,好苏,友人虽然食开肉脏,都食唔晒全碟……最后嘅甜品,好彩味道唔错,特别系友人嘅椰子mousse,好有椰香,口感细腻,唔会太甜,佢一啖不留。
2014-05-27