2013-08-02
近期人气店............组好脚.............jul 12, 13.............8人来dinner..........叫咗 :1) 茶芥 x 8 (@hk$12)-青瓜同豆角...........2条前菜都10分够味..........因为嘴刁嘅食友食出佢落重味精2) 大良蟹鸡锅 - 1/2只鸡 (hk$278)-分1/2只/1只鸡嘅portion-大家都比较稳阵,所以叫来最细份量-因为我哋张枱已设有2个电磁炉,所以可以1直hing住蟹鸡锅-呢个锅伴以1碟乌冬,侍应仲建议我哋食晒d鸡同蟹时,先+落去-鸡喺嫩,不过只蟹唔喺肥美质素-大家似乎欣赏之后嘅乌冬,因为个索咗d汁3) 椒香桂花鱼 (hk$238)-因为桂花鱼本质很滑,但无唛味,所以食友讲食川菜呢类咁浓味嘅菜式,都喜欢用上桂花鱼-鱼肉刚熟咁,川椒味温和,所以连我都可以接受到-是晚个人比较喜欢嘅dish4) 萝卜崩砂腩煲 (hk$148)-这是订位时reserve埋的-但牛腩唔见特别有质素,因肉唔够松,微微带点实-但萝卜则是无渣又甜的好货色5) 9制猪手 (hk$88)-大多数猪手都无唛肉,以皮为主-入
1) 茶芥 x 8 (@hk$12)
-青瓜同豆角...........2条前菜都10分够味..........因为嘴刁嘅食友食出佢落重味精 2) 大良蟹鸡锅 - 1/2只鸡 (hk$278)
-分1/2只/1只鸡嘅portion
-大家都比较稳阵,所以叫来最细份量
-鸡喺嫩,不过只蟹唔喺肥美质素
-大家似乎欣赏之后嘅乌冬,因为个索咗d汁 3) 椒香桂花鱼 (hk$238)
-鱼肉刚熟咁,川椒味温和,所以连我都可以接受到
-是晚个人比较喜欢嘅dish 4) 萝卜崩砂腩煲 (hk$148)
-这是订位时reserve埋的
-但牛腩唔见特别有质素,因肉唔够松,微微带点实
-但萝卜则是无渣又甜的好货色 5) 9制猪手 (hk$88)
-大多数猪手都无唛肉,以皮为主
-入口很弹,感觉全是骨胶原
-味道比较话梅味为主 6) 砂锅生啫通菜梗 (hk$68)
-菜梗有点老 7) 砂锅生啫田鸡 (hk$118)
-很浓,很惹味
-田鸡曾捞过生粉,因为份量多咗少少,经热烤下表层有点点黏
-大家都知道惹味嘅源头喺唛嘢
-所以亦无谓多讲 8) 重庆麻辣 鸡煲 - 小 (hk$138)
-大伙儿嘅食友都喺嗜辣之徒,所以当然要叫个辣味之作啦
-大家都知我嘅能力............hahaha...........所以都叫我先挟最面的
-之后个煲再滚耐d,我都唔洗沾手
-食友们都赞呢个鸡煲,因为辣度够,入味云云 9) 招牌秘方酱油碌鹅 - 1/2只 (hk$258)
-亦是叫来1/2只,但份量都几大
-香港可以食到碌鹅嘅地方唔多
-亦问过食友点先称之为碌鹅,大约知道喺讲究个煮法,慢慢将只鹅在镬内翻动,+入酱料煮熟
-厚肉,皮唔多脂肪,有鹅味,够入味,唯独面上淋上嘅酱汁过浓味,有点画蛇添足 10) 花蛤蒸水蛋 (hk$88)
-未来之前已听过好坏差1/2嘅评语
-所以都唔敢期望太高
-走运的我食到1只蚬带有微鲜味,第2只就无晒味,食友都喺食到无味
-蛋很滑,但就有唔合情理嘅丰富味道,大家又明白晒~~~
11) 乌冬 (hk$20)
-因为大家好欣赏个辣鸡煲...........连汁都唔放过.............所以叫来1碟净乌冬放落煲内煮
-听到其1食友都赞辣呀..........难得佢哋咁高度评价...........我当然唔会挟嚟食啦
题外话/补充资料:
* 食到最尾,大家都觉得好口渴..........都喺𠮶句..........大家都明白啦............hahahaha~~~~............食友们都好中肯咁话呢餐唔喺差........但都大感奇怪餐厅何以成为前阵子嘅人气店?_?..........但我个人比佢嘅评价唔高...........因太无诚意..........明白食肆用师傅很难避免............但咁重手,著迹............过了火~~~~