2021-09-06
有次在朋友介绍下,认识了乐汤鸡面馆,最早在太子分店享用过,感觉食物真材实料。但早前太子店结业,令我和友人都感到失落。知道在佐敦再开一间,就好想去试。 其实乐汤鸡都食过几次,砂锅鸡,花雕醉鸡等等相信都系大部分人第一次黎会叫的食物。而我今次就见到有新野,叫:大碗饭被佢饭上面的鸡件同鲍鱼吸引住,于是就落单啦, 另外仲点左一碗鸡汤。 鸡汤同饭一齐上,先呷一口鸡汤,感觉清甜,仲有阵阵金华火腿味,$10一碗抵唔抵就见仁见智,反正我之后应该都会叫🤣,真系好好饮。之后到大碗饭啦!一见到就有一只鲍鱼同4~5件鸡件,而饭底就系鲍汁香菇丝饭。饭底每粒都布满鲍鱼汁你唔会见到丁点白饭。而且佢并唔系淋汁上去,所以个饭唔会湿哂,好食。鲍鱼个人冇咩研究,腍滑有鲍鱼味,够弹牙,对我而言已经好好味。鸡件没有去骨,对于我呢啲懒人黎讲去骨当然最好,不过无去都唔碍事,因为骨都只系得小小。 鸡件有汁不老,肥瘦适中,配埋个饭仲可以突出到鸡的甜味,超正。七十几蚊一碗话贵唔贵话平唔平。但绝对物有所值!总结,乐汤鸡真系好难令你失望!必定回头!
而我今次就见到有新野,叫:大碗饭
七十几蚊一碗话贵唔贵话平唔平。但绝对物有所值!
总结,乐汤鸡真系好难令你失望!必定回头!
大碗饭