2017-02-14 5180 浏览
路经永星里,打开开饭网Apps揾食,排第一位嘅我冇兴趣,于是拣咗排第二位嘅横纲。响门口迎宾嘅系位中熟啊猪妈,心谂:「唔系卦,我食拉面㖞,唔系车仔面、云吞面㖞,年轻新世代嘅潮流饮食,唔系应该由年轻人主理咩?」边行边犹豫之际,行到水吧渌面位,望一眼渌面师傅,当堂放心哂。肥仔奇独门速辨掂与唔掂以貌取男人六字心法有云❝有须根,冇染发❞,即系食力稳重厨房真汉子,唔系玩玩吓Hea做花𡃁仔。一场嚟到,好日都唔经过,梗系尽量叫多些少款式试吓咩料。边睇边谂之际,先至发现此店聘用啊猪妈原来大有妙用。原来行出行入,几乎全是熟客,众食客与啊猪妈之间话题不断,一睇就知帮衬咗好耐。亦只有啊猪妈先可以带畀客人一种无芥蒂嘅亲切感。而且,啊猪妈主动斟茶、执碗碟、抹台、落单、搭讪,工作效率与效果俱佳。卤蛋生熟恰到好处,卤得香甜。可惜蛋唔似系日本货,输咗啲蛋嘅鲜香味。笋尖嫩、木耳爽、香葱香,个面底略有些少碱水味,唔算突出。豚肉够肥软,满油口香。汤底唔太咸,确系有啲鲣鱼猪骨味,但就❝好漏❞吓。跟餐细鳗鱼丼。一句讲哂:「响食拉面嘅地方,千祈唔好好似我咁,无鬼聊叫个饭食,一定冇好下场。」日式叉烧做得标准,肥瘦均匀,入口有猪味。最

鱼豚骨拉面
鳗鱼饭
元祖拉面
日式叉烧做得标准,肥瘦均匀,入口有猪味。最特别嘅系佢有一种好绿,但系食唔出系乜嘢菜嘅菜,几清爽。炆笋冇渣,海藻唔够鲜,汤底酱油味几突出。
煎饺子
即叫即煎,皮薄馅香,合格之上。
冻奶茶
冻奶茶糖水另上,细心。茶味同奶味清楚分明,惊喜。估唔到食日本嘢嘅地方,杯冻奶茶竟然靠得住。
干湿纸巾齐备,系中上价餐厅嘅基本特色。
闲日下午三至六点,原价八折。
八折后埋单$180.80,即系原价$226.00。

2017-02-14
$90.4 (下午茶)
鱼豚骨拉面
元祖拉面