2024-06-24
两个人去食中午,叫咗瘦肉粥,鱼片粥同埋一碟牛肉肠首先,望落个环境都几暗,地下有唔少垃圾未扫。个第一印象已经麻麻,但系心谂,横掂都嚟到啦,照食,或者啲嘢食唔差呢,如果唔得咪无下次。点知,我发现我真的彻彻底底错了,佢跟住落嚟上枱啲食物真系颠覆我想像。瘦肉粥,系虽然个碗入面有好多瘦肉,但系全部都好咸,应该全部都系用啲火腩烧肉去做,一啲咸瘦肉都冇,碗粥咸到顶唔顺,从来未食过啲咁咸嘅瘦肉粥㗎。鱼片粥,呢个仲正,碗粥一上枱,攞只匙羹一捞上嚟旧鱼片系生嘅,唔系唔熟咁简单,系全生,红色㗎。我估计佢系啲粥滚咗,直接掉几旧生鱼肉落去,滚多两下都费事,就直接上枱。唔食到肚疴算好彩。牛肉肠,呢个好快上,一叫,唔使1分钟就上枱,我心谂,肠粉都要蒸,起码都三几分钟先搞掂啦,使唔使咁快啊?食咗一啖,啲肠粉冻㗎,仲有入边啲牛肉系生牛肉咁,系红色,我觉得佢系未熟嘅,我唔敢博,我叫佢换过一碟俾我,个楼面话,帮我蒸多阵,我心谂,算啦,都唔会有下次啦,费事搞咁多嘢,万一你响我碟嘢加料咪仲弊。碟牛肠返蒸完,出返嚟,系热嘅,但系个质感就当然冇第一次整咁正常,不过呢个唔系重点,重点系我发现上面多咗一只昆虫,有一只死蚊响碟肠粉上面,
首先,望落个环境都几暗,地下有唔少垃圾未扫。
牛肉肠,呢个好快上,一叫,唔使1分钟就上枱,我心谂,肠粉都要蒸,起码都三几分钟先搞掂啦,使唔使咁快啊?食咗一啖,啲肠粉冻㗎,仲有入边啲牛肉系生牛肉咁,系红色,我觉得佢系未熟嘅,我唔敢博,我叫佢换过一碟俾我,个楼面话,帮我蒸多阵,我心谂,算啦,都唔会有下次啦,费事搞咁多嘢,万一你响我碟嘢加料咪仲弊。碟牛肠返蒸完,出返嚟,系热嘅,但系个质感就当然冇第一次整咁正常,不过呢个唔系重点,重点系我发现上面多咗一只昆虫,有一只死蚊响碟肠粉上面,咁我就要求换过第二碟,我不如稳阵啲,转虾米肠算啦。佢碟虾米肠当然又系好快喺1分钟之内就上碟,我夹起一食,真系想讲粗口,又系冻嘅,我帮衬咁多间粥舖,未试过有一间啲肠粉上枱系冻㗎。佢仲要啲豉油已经变酸,根本就系一早整定,豉油一早落定,摆咗好耐,当有客order就即刻攞出嚟。连肠粉呢啲上枱时候系要热嘅最低要求都可以做到咁样,间嘢到而家都未执笠,都算系一个奇迹。
总结就系,永无下次,执到钱都唔会帮衬啦。呢间嘢要执笠个老细真系多得啲伙计。