2021-07-26 123 浏览
今日黎左位于尖沙咀棉登径既岚桥日本料理食个lunch。入口系地下,行楼梯上一楼就系用餐区,装修系正常日本餐厅既样。午市套餐有好多选择,包括刺身,寿司,丼饭,烧肉饭,烧鱼饭,咖喱饭,寿喜烧,石锅等,价格由$128到$198不等。星期六日同公众假期先收加一服务费。所有套餐均配沙律,味噌汤,茶碗蒸,前菜同雪糕。加$12可配可乐,雪碧,苹果汁,或者橙汁。今次好满座,安排左坐喺寿司吧枱,见到好多刺身,仲闻到好香嘅火炙鱼生味,咁就不如叫个刺身定食,另外同行友人叫左个安格斯牛肉薄烧配白饭。服务员会将所有跟餐食品,包括主菜,沙律,味噌汤,茶碗蒸,同前菜一齐上。刺身定食配白饭 $188餐牌写明刺身有赤身,油甘鱼,深海池鱼,鲷鱼,三文鱼,鲜八爪鱼2片,帆立贝2片,同甜虾2只。刺身船摆盘精美,款款刺身都厚切鲜甜。我特别钟意帆立贝同甜虾,帆立贝厚切啖啖肉,甜虾鲜甜而虾头有汁。好少食鲜八爪鱼,两件鲜八爪鱼用一支竹签串住,好过平时啲八爪鱼,因为呢度呢d新鲜同弹牙啲。碗白饭系热嘅,虽然个人觉得配刺身唔多夹,不过留黎配安格斯牛肉薄烧就正。安格斯牛肉薄烧配白饭 $148安格斯牛肉薄烧已经切好八块,牛肉夹左好多葱花喺入面

午市套餐有好多选择,包括刺身寿司,丼饭,烧肉饭,烧鱼饭,咖喱饭,寿喜烧,石锅等,价格由$128到$198不等。星期六日同公众假期先收加一服务费。所有套餐均配沙律,味噌汤,茶碗蒸,前菜同雪糕。加$12可配可乐,雪碧,苹果汁,或者橙汁。

刺身定食配白饭

刺身

刺身定食配白饭 $188

安格斯牛肉薄烧配白饭

安格斯牛肉薄烧配白饭 $148

安格斯牛肉薄烧

安格斯牛肉薄烧已经切好八块,牛肉夹左好多葱花喺入面,上面洒上白芝麻粒。牛肉下面有芽菜垫底,伴碟仲有唔少蒜片同葱花俾你自己加落啲牛肉度一齐食。牛肉薄烧有少少㶶,都几香口,个汁送饭食好。热辣辣白饭一大碗。

跟餐沙律

跟餐沙律

跟餐沙律系新鲜沙律菜,粟米粒同车厘茄,加左柚子醋沙律汁调味,酸酸地好开胃。

跟餐味噌汤

跟餐味噌汤

跟餐味噌汤味道正常,有豆卜丝,昆布同葱花。

跟餐茶碗蒸

跟餐茶碗蒸好滑,调味健康冇加盐,配料丰富,有鸡肉,冬菇,日式鱼蛋同白果。

跟餐前菜

今次两个餐嘅前菜都唔同,分别有辣味蚬仔青瓜粒昆布同胡麻酱冻豆腐。

辣味蚬仔青瓜粒昆布有三只蚬仔,都几大只,食落质感实在。辣味酱系少少辣。
跟餐前菜

胡麻酱冻豆腐滑溜清新,落左劲多胡麻酱。

豆腐,芝麻雪糕

跟餐雪糕

雪糕有豆腐味,芝麻味或抹茶味拣。作为一个跟餐甜品,质素真系好高。雪糕好滑,芝麻同豆腐味都好香浓,个人特别钟意芝麻味,虽然个雪糕球细d。

总括而言,呢度食物质素高,次次黎都无失望,对得起个价钱。
2021-07-26
刺身定食配白饭