2016-07-09
日式居酒屋系好适合饮酒倾计既地方,一来食物的种类几多,有刺身又有炸物,好岩用黎送酒。真澄 生原新酒($188)真澄生原新酒系未经煮过既酒,酒精味无咁浓烈,入口十分柔和顺喉,没有一点刺激既感觉反而更多既系有一阵清新既感觉,近日天气较热就最岩饮此酒。萤光鱿鱼盐辛($68)经过腌渍既鱿鱼仍然保留了好重既盐分,食落口海水味道仍然好重,如果就咁食会觉得太咸,但系饮左酒会令到舌头感觉稍为比平常迟钝,用来送酒就刚刚好了。池鱼刺身($298)池鱼刺身比较少机会食到,今次试了有几好的印象,池鱼比起其他鱼没有咁多油份,但肉质就十分软滑可口,即使食好多都唔会有半点的油腻感觉。食完刺身还可以将鱼头和鱼骨拎去炸,一鱼两食,十分香脆送酒一流。烧明太子($98)辣味及咸味十足的明太子经过烧呢个处理方法更多了一份焦香既感觉,口感更加丰富,相信配合炒饭黎食会十分开胃。椰子雪芭($48)椰子味道十分香浓,雪芭做得十分幼滑,加上香浓既椰子味道消暑一流,食完一餐咁浓味既饭同埋饮完酒,更令人觉得清甜舒爽。