2021-05-20 62 浏览
上星期有一日趁2个仔都要返学校,我就约左表妹见下。以前佢仲细个都会同佢一齐玩,而家大个女啦,读书返工咁忙,都好少聚埋坐低倾下计,再唔见下就生疏啊 😗. 就佢返学就去左港岛果边食lunch啦。我同佢都系生活比较操劳果只,所以带佢去食台湾嘢,唔驶咁热气,仲可以养生补补添❤️😊. 💁‍♀️『马祖台湾养生汤面馆』🍜. 佢列入左我最喜爱的餐厅清单度💕 佢最出名就系足料熬制多个小时嘅汤底,尤其主打嘅药膳清鸡汤底最为受欢迎!佢仲有其他汤底选择架,有番茄汤、麻辣汤沙茶汤,甚至有虫草花鸡汤添啊😍 正呀喂👍全部用嚟做火锅汤底都得添😍. 我地2点去到,刚刚系下午茶时段,. ☝️我地叫左:椰子鸡汤农场鸡汤米线 👍❤️药膳清鸡汤肥牛及唐生菜米线 👍❤️卤水鸡翼 (5只)上汤白菜猪肉饺 (5只) 👍❤️冻蜂蜜绿茶冻朱古力牛奶雪香.以为下午茶时段d嘢食会细份d,但原来唔系!😮😅 碗米线仲大过你块面😆😂 我同表妹眼都突埋,真系咩都足料啊👏 佢连杯嘢饮都好大杯,我平时饮台式嘢细杯系🍹型,但呢度嘅细杯系瘦版啤酒杯😲😳 我同表妹都饮唔哂😅.讲下嘢食先:.🍜椰子鸡汤农场鸡汤米线 ⏩汤底好~~~香 😍 第一件事一定系饮一啖汤底先啦😋 椰鸡
就佢返学就去左港岛果边食lunch啦。
💁‍♀️『马祖台湾养生汤面馆』🍜
全部用嚟做火锅汤底都得添😍
我地2点去到,刚刚系下午茶时段,
☝️我地叫左:
椰子鸡汤农场鸡汤米线 👍❤️
药膳清鸡汤肥牛及唐生菜米线 👍❤️
卤水鸡翼 (5只)
上汤白菜猪肉饺 (5只) 👍❤️
冻蜂蜜绿茶
冻朱古力牛奶雪香
讲下嘢食先:
🍜椰子鸡汤农场鸡汤米线
⏩汤底好~~~香 😍 第一件事一定系饮一啖汤底先啦😋 椰鸡汤好浓郁又甜,饮完皮肤一定靓d😆 饮左好多啖,唔好嘥个汤底😜 有云耳同鸡件,不过鸡件鞋左dd🙃
🍜药膳清鸡汤肥牛及唐生菜米线
⏩个汤底好正啊!!😍
见汤底有落到龙眼肉、杞子、红枣等,真系真材实料❤️
搞到我想买佢d汤底返家打边炉用 😆

米线唔会太淋,米线同配料都俾好多,真系好抵食呢!

卤水鸡翼 ➡️睇相都见到,好入味但唔会太咸 👍👍
上汤白菜猪肉饺 ➡️药膳汤底,🥟又大大只,d饺索哂d汤汁好正呢 😁👍
至于嘢饮方面我同表妹都觉得甜左d,系我地唔记得叫佢半甜🙈 但系味道唔错嘅 😘💕
我下次会再去试埋其他汤底😍😋 值得encore 💖👍
2021-05-12