2018-06-30
今日放假同肥髀拍拖睇戏,买咗票在附近揾地方食午餐,呢间食评几好嘅越南菜🇻🇳,去到行楼梯上一楼,一层包晒,色彩鲜明木皮墙,座椅唔迫,午餐几多选择,仲可以配小食,落单后汤粉连小食5分钟,饮品反而最迟来!我哋叫汤粉,店员比咗大大碗碗料(有大量芽菜、辣椒粒🌶️、九层塔🍃、青柠)生牛肉汤河($75)肥髀食,食咗一块生牛肉,仲带点粉红,嫩口淋身唔太肥!好味牛坑腩片汤河($75)加了大量芽菜、九层塔、同青柠,汤底清甜浓香,好味,牛坑腩够薄,两条肉中间系网状嘅筋膜,比生牛肉有咬口,又唔会嚡同硬(因为薄身)河粉系幼金边粉,有咬口又挂汤,好味!鲜虾米纸卷(跟餐加$18)一开二,不过卷得唔够实,我𠮶半有点散,米皮烟韧,米粉弹牙,萝卜爽口,生菜爽脆,蟹柳正常,点少少花生酸酱吊味,好味牛油鸡翼(跟餐加$10)炸得金黄色,皮脆肉嫩,咸香好味!热越南滴漏咖啡☕️($30)叫了少奶,练奶加咖啡有点拖肥味,少奶仲有甘苦味,好味椰青($25)肥髀饮店员爽手,上菜收碟极速完成,同埋我影帐单,佢好好问我使唔使印一张比我,肥髀埋单前去了厕所,我埋完单同店员讲要等肥髀,佢都话无问题(当然当时系无人客等)!态度几好!汤底好味
牛油鸡翼(跟餐加$10)炸得金黄色,皮脆肉嫩,咸香好味!
椰青($25)肥髀饮
汤底好味