2023-01-04
对上一次食牛駅台式麻辣火锅唔够满足,所以短时间再一次食台式火锅,今次嚟鼎王,除左多人赞好之外,重点系台湾朋友都话正宗🙊一直都唔敢去过江龙嘅餐厅,因为嚟到香港多数都唔平,但估唔到经Openrice订枱会有55折!!😲 虽然折完都未算平,但麻辣汤嘅鸭血、豆腐、酸菜锅嘅酸菜、白饭可以无限任添,另外仲可以打包埋个汤底,番屋企食第二轮,真系咩都抵番哂!!!🤓需要留意午市限时90分钟,而且系正价食物先有折(包括汤底都有折),折后亦要人均消费满$200先可享优惠。麻辣拼酸菜白肉锅 $78/位两款都拣左最低级别---小辣同小酸;麻辣锅闻起嚟好香,食落只系少少辣,唔会太伤舌头;酸菜果边会越煲越酸,食滞左可以夹D酸菜醒一醒😏酸菜锅里面仲有少量阔薯粉,记得快D夹哂佢,否则会煲到烂哂。自助区可以拎酸菜锅同麻辣锅嘅专用酱,但我觉得其实乜酱都唔点已经好够味;反而自己夹左好多芫茜🙊打边炉又点可以无肥牛?!! 上选牛小排 $338 (原价)呢个牛小排卖相真心麻麻🤔,不过好彩有牛味,而且肉质唔鞋。折后连加一要$220,OK啦。手切黄喉半份 $48 (原价)自己第一次食呢样野,网上食评建议煮30秒左右。食落有D似薄牛百叶
麻辣拼酸菜白肉锅 $78/位
酸菜锅里面仲有少量阔薯粉,记得快D夹哂佢,否则会煲到烂哂。
打边炉又点可以无肥牛?!! 上选牛小排 $338 (原价)
手切黄喉半份 $48 (原价)
自己第一次食呢样野,网上食评建议煮30秒左右。食落有D似薄牛百叶、爽爽地、无味,而且煮嘅时间好短,唔会吸到汤底味,主要食口感。
手工虾滑全份 $98 (原价)
呢个一定要食,因为真系好有虾味,而且仲见到虾仁仔🤤。
一品蟹滑膏半份 $58 (原价)
第一次见蟹滑,谂都无谂就点左。本身以为会有一丝丝嘅蟹肉,但点知食落似少少弹牙嘅鱼滑质感,与其话佢系蟹滑,不如话佢系海鲜滑比较贴切,因为食唔出蟹味😅。
好抵赞呢度嘅职员会主动加汤同配料,甚至我地最后食哂所有汤底料,打包拎走果阵,职员又会添加鸭血同豆腐(外卖盒要加$2)。
最后折后Total$456,一个价钱两餐边炉,你话抵唔抵?!😏