2017-10-11 3648 浏览
深水埗都属于老区,好多旧楼旧街,出名卖平野嘅地方都好多,鸭寮街、黄金商场,甚至北河街街市、长沙湾批发。当然唔少得好多有名食店,康瑞、文记、汉发、合益泰、公和、胜香园都有,多左唔少人去到深水埗揾食。位于营盘街,以前乐声戏院对面嘅云南汽锅鸡,晚饭时间都人头涌涌,好多食客都系街坊,食左好多年。某日同朋友讲起,原来佢地都系捧场客,所以二话不说起行。由于我地去到时间都比较夜,唔洗等已经有位坐。餐牌供应汽锅鸡同米线,配料选择唔算多,主要系几味互搭:猪润、鱼蛋、腩肉、鸡肉、黄鳝,配炸酱、酸辣、甜汤底,一味$30,两味$34,三味$38。黄鳝则定价$34,价钱唔贵,份量多。本来为左汽锅鸡而去,十分回味,个汁系油啲,但捞落米线真系几正。仲要见到隔离枱食紧,唔点唔得啦。点知…好失望啊…店员话卖哂,隔离枱系最后一份…都冇办法啦,唯有点都一样好食嘅米线啦。炸酱猪润米线 $34呢度嘅炸酱炒过,同比较干身啲,辣度唔高,但够香,而且份量好多。猪润称唔上滑,但都唔鞋唔腥。汤底未至于系好浓好重口味,至少饮过亦思毫不觉口渴,味精感唔重炸酱鱼蛋米线 $34用上白鱼蛋,食落爽口弹牙,虽然未至于有鲜甜鱼味,至少唔会一口粉,虽然

炸酱猪润米线 $34

炸酱鱼蛋米线 $34
用上白鱼蛋,食落爽口弹牙,虽然未至于有鲜甜鱼味,至少唔会一口粉,虽然我系鱼蛋控,都一样抗拒粉蛋。
一向唔太喜好腍烂米线,呢度嘅米线几对味,口感爽滑,条条分明。

香脆炸猪扒 $12/件
炸猪扒其实都系出名野,唔系好大块,切成四件,家庭式炸法,外皮香脆,猪肉软腍,但点都会油腻少少,可以接受。

香脆炸鸡翼 $12/只
炸鸡翼相对下有点伏,炸粉超厚超硬,鸡翼干身,宁愿正正经经拎去生炸都冇咁难食

芥兰 $17

下次希望再黎食汽锅鸡啊!
2017-08-19