2016-07-03
当你试过离开香港生活一段日子, 就会自自然然觉得到香港生活压力有几咁大, 想减压? 好多人会拣shopping, 食野, 与其咁啦, 将香薰元素结合食物(food therapy), 最好不过!!!DK Cuppa Tea老板娘&香薰治疗师Kat有见及此, 不断打造不同主题的Tea Set, 今夏特别挑选了爱神之子邱比特与赛姬故事. 名为「赛姬恋曲 Love of Psyche」, 好友带我来到中环的DK, 店内有各式各样既香薰产品售卖, 气氛优静, 纵使街道上再急速的步履, 一进来便有种缓缓停下来的感觉, 是店内的香薰作用吗? 不晓得, 反正好好享受现在就好了~店员把一壶菠萝椰子茶递来眼前, 有淡淡菠萝及椰子香味, 特别选用有机蜜糖,三者配合令人仿如海滩叹紧一样, 难怪佢地叫呢款茶holiday dream, 哈哈! 唔讲得笑, 我refill左5~6次, 会有一饮再饮既冲动, 唔知关唔关佢有镇静紧张情绪同促进消化之效呢? 旁边对天使之翼cookies影相一流, 香脆可口~话左会包括香薰元素, 每人都有五张magic card同一张许愿咭, 诚心抽一张magic card, 话时迟那
当你试过离开香港生活一段日子, 就会自自然然觉得到香港生活压力有几咁大, 想减压? 好多人会拣shopping, 食野, 与其咁啦, 将香薰元素结合食物(food therapy), 最好不过!!! DK Cuppa Tea老板娘&香薰治疗师Kat有见及此, 不断打造不同主题的Tea Set, 今夏特别挑选了爱神之子邱比特与赛姬故事. 名为「赛姬恋曲 Love of Psyche」, 好友带我来到中环的DK, 店内有各式各样既香薰产品售卖, 气氛优静, 纵使街道上再急速的步履, 一进来便有种缓缓停下来的感觉, 是店内的香薰作用吗? 不晓得, 反正好好享受现在就好了~ 店员把一壶菠萝椰子茶递来眼前, 有淡淡菠萝及椰子香味, 特别选用有机蜜糖,三者配合令人仿如海滩叹紧一样, 难怪佢地叫呢款茶holiday dream, 哈哈! 唔讲得笑, 我refill左5~6次, 会有一饮再饮既冲动, 唔知关唔关佢有镇静紧张情绪同促进消化之效呢? 旁边对天使之翼cookies影相一流, 香脆可口~ 话左会包括香薰元素, 每人都有五张magic card同一张许愿咭, 诚心抽一张magic card, 话时迟那时快, 我抽到既系Happy仔, Kat就解释呢张card可以显示当时你需要/处于的状态, 明显我好需要”Happy” (启发, 快乐 平衡), 仲拎左款May Chang山鸡椒既香薰精油等我闻一下 之后就把愿望写上许愿咭挂上充满能量的许愿楼梯两旁, 集合众多顾客的愿望, 实现能量大大提升咁话 饮完杯茶, 当然有主角「赛姬恋曲 Love of Psyche」出场 精致的decoration, 包括飘雪水晶球, 邱比特, 天使之翼, 相机急不及待ready啦, 当然也唔少得selfie下满足伪少女的心, 个tea set内有齐咸甜点, 先讲下咸点部份, 龙虾二重奏系分子料理, 小杯上的多士配以法国龙虾mousse, 个味好浓郁, 原来由上汤制成的, 将mousse放上多士一齐食, 正好多! 旁边有六款迷你酥饼 (橄榄, 意大利火腿, 红灯笼椒, 菠菜, 招牌肉卷), 当中sausage roll招牌肉卷不得不赞, 细细件唔会食到好饱肚, 完全岩哂我呢D眼阔肚窄既麻雀仔, 一定一定一定要沾英国蕃茄酱来食, 个sauce酸甜适中, 倍感惹味! 到甜点部份, 邱比特造型既薰衣草乳酪芝士蛋糕, 系我best buy! 入面有一粒粒食到既薰衣草, 夹带著淡淡的乳酪芝士味, 白朱古力的邱比特公仔, 可爱到唔忍心吞下去, 所以俾bff外带邱比特俾佢个小朋友 朱古力闪电泡芙亦都好正! 外面铺满朱古力酱, 入面有浓而不腻的朱古力, chocolate lover真系不能错过呢, 之所以有闪电泡芙之名, 系好味有如闪电之快 其余在青春宝盒的甜点分别有榛子天使马卡龙&蓝心曲奇,一边食一边听故仔, 不知不觉就食完个tea, 去开有ig既你, 著白色/蓝色衫连埋个tea set影相放上ig 同fb, 再tag #dkcuppatea #dkaromatherapy #loveofpsyche #赛姬恋曲 就可以额外获赠天使面具, tag 多3个朋友仔, 仲俾你扭蛋一次 (我抽到条天使之翼既颈链添)