2023-12-01
讲亲想食中东菜 我都推荐朋友食呢间🤩今次已经系我第二次嚟食呢间黎巴嫩餐厅😊位于中环云咸街 一上楼已经感受到浓厚嘅中东风味👳♂️整个餐厅都以马赛克拼贴, 铜制艺术灯等制饰🕍宝蓝色为主调嘅灯光带一种华丽神秘感觉🦋晚上更有肚皮舞表演 令食客有一个沉浸式的用餐体验💃✨️Mix Cold Mezze $195冷前菜点咗每次到中东餐厅都会食嘅烤饼🫓暖笠笠的烤饼 而且一啲都唔干 超级软熟☁️而配料有鹰咀豆蓉, 烟熏茄子蓉及红菜头沙律🫘鹰咀豆蓉同茄子蓉嘅香料味较温和 令一般人容易接受😉但同样keep到香料嘅香醇气味 配上烤饼一齐食搭配😊✨️Lebneh $95Lebneh系一款中东乳酪 用greek yogurt再搾压成脱乳清酸奶🥛比一般greek yogurt的质感更厚实一啲🤏Lebneh本身无咩甜味 配上蕃茄, 酸瓜同橄榄油调味🥒食落酸酸甜甜 十分开胃✨️Shrimp Matffie $128另外点咗一款热前菜🔥原只虾肉以橄榄油同蒜蓉煎香🧄加入柠檬汁同少少芫荽提鲜🌿上菜时已经闻到香气十足😋食落每粒都十分弹牙爽口 十分鲜甜🦐✨️Kebbeh Bel Labban $238Kebbeh用羊肉碎同小麦粉及洋葱混合
✨️Mix Cold Mezze $195
✨️Lebneh $95
✨️Shrimp Matffie $128
✨️Kebbeh Bel Labban $238
Kebbeh用羊肉碎同小麦粉及洋葱混合 煎炸而成🔥白色嘅酱汁系greek yogurt加入香料 例如肉桂同蒜粉等制成🧂食落味道十分特别😯比起平时食嘅Kebbeh结实一啲🤌食到一粒粒羊肉嘅口感 有浓郁嘅羊味🐑而乳酪汁中和炸物嘅油腻感🌿
✨️Samake Bil Tahini $238
另一款主菜点咗煎三文鱼🐟同一般嘅煮法唔同嘅系 配咗Tahini酱汁🫗类似中东嘅芝麻酱 质感稠涩 有好香浓嘅果仁味🌰而三文鱼烹煮得表皮呈微微嘅焦糖化❤️🔥而肉质结实而保持鲜嫩多汁💦加上coriander同蕃石榴粒点缀 带点清新嘅感觉🍃
✨️Date On the Moon $88
喜欢milky同nutty饮品嘅朋友 拣呢款mocktail就无错了😜加入牛奶同杏仁打成嘅饮品 奶香同果仁香气十足🌰质感偏厚身 饮落却有觉得轻盈嘅感觉🌿加上枣蜜调味 整体甜度唔高 唔怕有饱滞感😉
✨️Karkade Delight $88
呢款mocktail果味重而偏甜一啲🍬加入石榴, 玫瑰同芙蓉花🌺饮一口已经尝到好浓嘅玫瑰花味🌹果甜味亦十分突出🍭整体味道浓厚过上一杯date on the moon🤏
二访呢间中东餐厅依然没有令我失望☺️不论环境, 服务, 食品都十分之用心💖每次令我惊艳嘅都系由门口到厕所都充满中东拼贴壁画同装饰🕍连一步入餐厅都闻到淡淡香薰💐而中间间场的肚皮舞亦都令人赏心悦目💃成件事系令到食客可以投入于餐厅嘅异国风情当中⛲️令成餐晚饭十分完整满足🥰